30apr2019 Šanac, jedno od najpoznatijih babušničkih izletišta

Najlepše je kada se prolećni praznici provedu na nekom mestu u prirodi, u društvu dragih osoba. Ovaj članak je preporuka Piroćancima da drugog dana maja posete jedno lepo izletište nadomak Babušnice, na kome se stanovnici Lužnice tradicionalno okupljaju upravo na taj dan.

Ovo mesto se nalazi na Jeremijinom brdu (ili Jeremiji), uzvišenju koje se nalazi severozapadno od Babušnice i koje dominira jednim delom Lužničke kotline. Najviša tačka brda se nalazi na visini od 663 m. Na njemu se nalazi vojno utvrđenje, podignuto 1892/93, koje nadvisuje okolna sela. Može se uočiti sa puta Pirot - Babušnica iz Donjeg Striževca ili kada se sa prevoja Bele Vode (iz pravca Bele Palanke i Koritničke klisure) spuštate ka raskrsnici za Pirot i Babušnicu u ovom selu.

Do utvrđenja na Šancu vode putevi sa raznih strana. Oni nisu najboljeg kvaliteta pa je najbolje automobil ostaviti u podnožju brda i do izletišta krenuti peške.

Prvi put sam na Šancu bio u januaru 2011. Tada sam do njega došao blatnjavim putem iz same Babušnice, koji prolazi pored Crkve Svetog Nikole. Način dolaska do crkve sam opisao u novembru 2018, u članku posvećenom njoj i obližnjim selima Kaluđerevu i Izvoru. Po mojoj proceni Šanac je od centra Babušnice ovim putem udaljen oko 3.5 km i meni je za prelaženje tog rastojanja bilo potrebno oko 40 minuta:

Desno od ovog puta, kojim su stanovnici Lužnice ranije išli za Pirot, nalazi se jedno tragično mesto koje moram još jednom da spomenem (o njemu sam detaljno pisao u pomenutom članku vezanom za babušničku crkvu Svetog Nikole). To je tzv. ,,Dolina smrti'', mesto gde su 1917. godine, za vreme Topličkog ustanka, Bugari pobili nekoliko stotina ljudi iz Lužnice i Zaplanja, pod izgovorom da su pomagali komite čija je namera bila da ustanak prošire i na ovu teritoriju. Mesto stradanja, koliko znam, nije obeleženo, a kosti stradalih bi trebalo da se nalaze u kripti, u temeljima pomenute crkve u Babušnici.

Kada sam drugi put posećivao Šanac, 13. oktobra 2016, išao sam kraćim putem, koji i vama preporučujem. Ukoliko se opredelite za njega, ne ulazite u Babušnicu, već u prigradskom naselju Izvor skrenete levo na neki od puteva koji vode uzbrdo. Skretanje i put koje sam ja koristio izgledaju ovako:

Postoji još par sličnih skretanja u Izvoru, a jedno, bliže Babušnici je označeno i putokazom. U svakom slučaju, ne brinite ako iz prve ne pogodite pravi put. Sigurno ćete se snaći i posle nekoliko minuta hoda bićete na putu koji sam pomenuo gore, a koji iz Babušnice vodi ka Šancu:

Od ovog mesta do cilja meni je u jesen 2016. bilo potrebno oko 20 minuta hoda:

Prvo nailazite na izletište koje je prilično dobro uređeno. Ovde se svakog 2. maja organizuje sabor ili manji vašar:

Levo od mesta gde se okupljaju izletnici, nalazi se utvrđenje koje je glavno obeležje Jeremijinog brda. Relativno je dobro sačuvano. Samo mesto Šanac je dobilo ime po dubokom rovu (šancu) koji ga okružuje. Sastoji se od niza podzemnih katakombi i tunela, građenih u svrhu smeštaja opreme i vojske, kao odbrambeno utvrđenje. Zanimljivo je da je podignuto u isto vreme kad i tvrđava na Crnom vrhu iznad Pirota.

Slobodno se popnite na više delova utvrđenja, razgledajte ga sa raznih strana i uđite u njegove prostorije. Pronađite mesto odakle je najlepši pogled na okolne planine i sela. Lepo se vide: Stolski kamen, Suva planina, Šljivovički vrh, a u daljini i venac Stare planine:

Trajanje relacije: oko 2.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: prijatno izletište sa dobro očuvanom tvrđavom i lepim pogledom na okolinu

Rizici: blatnjav put

Komentari

Novi komentar
Mladen Kostić
Zanimljiva tema, lepo mesto.. Piše: ,,razgledajte ga sa raznih strana i uđite u njegove prostorije,, misli se na šanac. Uredu je da se to pogleda ali nisam siguran koliko je pametno savetovati da se ulazi u neuređene, neosvetljene, neprovetrene i urušene prostorije. Posetio sam mesto pre više godina...
Pirotski kraj
U pravu ste. Nisam mislio na neko detaljno istraživanje.