16may2019 Potražite Gornji Piljski vodopad

Kako su u ovo doba godine aktuelne posete vodopadima, rešio sam da napišem članak o jednom koji na Staroj planini nije zvanično ni najlepši, ni najveći, ni najviši, ali je meni izuzetno drag. To je Gornji Piljski vodopad, koji se nalazi na istom onom Lisevskom potoku, kao i poznatiji i češće posećivaniji Donji Piljski vodopad.

Slike u narednom tekstu su nastale 8. maja 2016, kada sam do Gornjeg Piljskog vodopada stigao peške iz Toplog Dola, po vrlo lošim vremenskim uslovima.

Odmah na početku, da razjasnim jednu nedoumicu. Oba Piljska vodopada su na istom potoku, deli ih oko 500 m vazdušnog rastojanja i oko 250 m visinske razlike, ali je prilaz do njih potpuno različit. Put do Donjeg Piljskog vodopada sam detaljno opisao na ovom blogu u članku od 14. aprila 2019. Tada sam naveo da je pristup Gornjem Piljskom vodopadu uz Lisevski potok, uzvodno od vodopada Donji Pilj, praktično nemoguć i da predstavlja opasnu avanturu. U poslednje vreme sve više planinara se upušta u tu avanturu i uspešno je savlađuje, ali ja stojim iza mišljenja da je to, zbog prirode i konfiguracije terena, relacija samo za najsmelije i najspremnije.

Po mom mišljenju, najbolje je za vodopad Gornji Pilj krenuti zasebnim putem koji Topli Do povezuje sa prevojem Krvave bare, Arbinjem i selom Dojkinci. Gornji Piljski vodopad ima jednu veliku prednost u odnosu na Donji, a to je da se nalazi na samo nekoliko desetina metara od pomenutog makadamskog puta, dok je poslednja deonica pred Donji Piljski vodopad prilično nezgodna.

Sve u svemu, Gornji Piljski vodopad je nešto dalje od Toplog Dola u odnosu na Donji, a meni je, uz sitnu i dosadnu kišu, pomenutog majskog jutra bilo potrebno oko 1h 45 min hoda iz centra sela. Da ponovimo koje su ključne usputne tačke.

- Most u Toplom Dolu i kretanje putem uz prelepu Javorsku reku, uz uživanje u pogledu na okolinu, a posebno na čuveni Kovani dol:

- Prelazak potoka u Studeničkom dolu i odmah zatim skretanje desno na put za Gornji Piljski vodopad (pravo se ide za vodopade Donji Pilj, Krmolj, Kurtul, Čungulj):

Obično se do ovog važnog uzputnog mesta iz Toplog Dola stiže za pola sata brzog hoda. Nalazi se na oko 840 m nadmorske visine. 

Nadalje put prati Studenički dol i povremeno prolazi kroz lepu šumu. Savladava više oštrih krivina, prelazi preko nekoliko mostića i omogućava pogled na veliku Piljsku stenu (1467 m), u čijem se podnožju nalazi cilj relacije. Povremeno se javlja i markacija (bar tako je bilo u proleće 2016):

Studenički dol je veoma strm i dubok, a preseca ga nekoliko manjih dolina kojima se potoci slivaju sa visova obližnjeg Belana. U samom podnožju Pilja put je nešto strmiji sa konstantnim usponom, tako da treba praviti češće pauze uz uživanje u pogledu na predivan krajolik:

Nedaleko od Pilja, koji je ovde glavni orijentir, izbija se na proplanak koji se nalazi na oko 1275 m nadmorske visine, a zatim se prolazi ispod same okomite Piljske stene. Od pogleda naviše na prelepu stenu ogromnih dimenzija zastaje dah. Ovde se prema predanjima nekada davno nalazio mistični grad Pilj. 

Ubrzo se nailazi na Lisevski potok i Gornji Piljski vodopad. Nalazi se na oko 1400 m nadmorske visine, a od Donjeg Piljskog vodopada razdvaja ga izuzetno strm teren i teško prohodna šuma. Potrebno je učiniti još samo mali napor i uz potok stići do vodopada:

 

Kišno vreme je učinilo ovu avanturu jednom od najlepših u mom životu, a uz to je ,,razbilo u paramparčad’’ predrasudu od ranije - da je Gornji Piljski vodopad manje lep i manje atraktivan od izvikanijeg Donjeg.

Vodopad je bio izuzetno bogat vodom. U pojedinim momentima, iako duplo manji i neuporedivo uži (visok je oko 30 m), Gornji Piljski vodopad mi se činio čak i lepšim od svog poznatijeg ,,brata’’. Prizor koji je tada bio pred mojim očima je nemoguće opisati rečima. Jednostavno, treba se naći u podnožju ovog vodopada i to lično doživeti:

Huk vode Lisevačkog potoka izdaleka najavljuje njegovo prisustvo, što se najbolje može videti i čuti na sledećem klipu:

Životinjski svet u okolini Gornjeg Piljskog vodopada:

Smatra se da se trećina svih vodopada u Srbiji nalazi na padinama Stare planine. Poređenja radi, Kopaonik ,,krije’’ u sebi samo dva velika vodopada.
O brojnosti vodopada na ovom području svedoči i činjenica da je knjiga ,,Vodopadi Srbije’’ (enciklopedijsko-turistički vodič iz 2013. godine, autora Dragovana Stojadinovića Suleta iz Kragujevca) podeljena na dva dela od kojih je jedan posvećen isključivo vodopadima Stare planine. Preostali, drugi deo monografije obrađuje vodopade iz ostalog dela Srbije.
Na pozadini ove knjige, koja predstavlja glavno izdanje u Srbiji posvećeno tematici vodopada, nalazi se prelepi dojkinački vodopad Tupavica.

Trajanje relacije: oko 6h

Zahtevnost relacije: teška (4/5)

Karakteristike: solidan makadamski put od Toplog Dola, prelepa priroda, atraktivna Piljska stena i jedan od najlepših staroplaninskih vodopada iz grupe tzv. ,,Toplodolskih''

Rizici: kraj je pust, biti spreman na česte i iznenadne promene vremena

Komentari

Novi komentar