24jul2019 Bolvan, stena ispod Jabučkog ravništa

Ukoliko se u letnjem periodu nađete na Babinom zubu i Jabučkom ravništu, možete izdvojiti malo vremena i popeti se na stenu zvanu Bolvan. Bićete nagrađeni fenomenalnim pogledom na okolinu.

Do Babinog zuba iz Pirota ima oko sat i po vožnje, preko Temske i Kalne. Nadam se da ćemo nekada do njega ići novim putem, preko sela Mirkovci, ne napuštajući teritoriju opštine Pirot. Približavanje Babinom zubu uvek u meni izaziva pozitivno raspoloženje zbog pogleda na kompleks stena sa njihove severne, knjaževačke strane:

Da bi ste stigli do stene Bolvan, na glavnoj raskrsnici produžite pravo - prema hotelu na Jabučkom ravništu, prođite skretanje za sam hotel i nađite se ispod njega. Ovde, na nadmorskoj visini od oko 1480 m, postoje planovi za izgradnju apartmanskog naselja, čak je izgrađena i mreža saobraćajnica sa pravim pravcatim kružnim tokom. Tu ostavite automobil. Do Bolvana vam neće biti potrebno više od sat vremena hoda.

Na info-tabli ćete pročitati zanimljive podatke o tresavi na Jabučkom ravništu. Treset je nastao dugogodišnjim slaganjem materijala od lišća i grana koje su taložili obližnji potočići. Treset se ovde još uvek ne iskopava i čuva se, da se ne bi narušila prirodna celina ove visoravni.

Sadržaj skijaškog centra ,,Babin zub", najmlađeg u Srbiji, čine staze na lokacijama ,,Konjarnik", ,,Sunčana dolina", kao i ,,Markova livada", koja je osvetljena i za noćno skijanje. Skijalište ,,Babin zub" poseduje: četvorosednu žičaru ,,Konjarnik" sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1500 skijaša na sat, ski-lift ,,Sunčana dolina" (tipa ,,sidro") kapaciteta 1200 skijaša na sat, kao i ,,baby" ski-lift ,,Markova livada".

Na Jabučkom ravništu je izgrađen moderan hotel ,,Stara planina'' (otvoren krajem 2011) koji pruža sve uslove za odmor svojih gostiju. Hotel je sa ski-stazama u podnožju samog Babinog zuba povezan gondolom, prvom žičarom takve vrste u Srbiji. Kapacitet gondole je oko 1200 skijaša ili ljubitelja prirode na sat, u 40 kabina, sa brzinom od oko 6 metara u sekundi. Dužina gondole je oko 1100 m i od polazne stanice do vrha (oko 1630 m nadmorske visine) se putuje oko 3 minuta. Pored toga, u ovom ski-centru je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Ovde na Jabučkom ravništu, na samoj granici pirotske i knjaževačke opštine, možete videti sledeće putokaze:

Ja sam ih uočio kasno, tek u povratku sa Bolvana. Fotografije su nastale 15. jula 2018, kada sam ja prvi put posetio ovo lepo mesto. Opčinjen prirodom i svežinom letnjeg jutra, krenuo sam preko livada:

Obilaznim putem sam se spustio do objekta u dolini potoka koji se naziva Ilina bara. Njegova funkcija je vodosnabdevanje hotela i ski-centra na Jabučkom ravništu. Obišao sam ovaj objekat sa leve, istočne strane:

Šumska staza me odvela do drugog objekta, namenjenog elektro-snabdevanju. U blizini sam primetio školjku bivšeg pirotskog autobusa i putokaz koji je predstavljao potvrdu da se nalazim na željenom pravcu:

Odavde sam krenuo da se spuštam. Obično se na svojim relacijama penjem, tj. povećavam svoju nadmorsku visinu, ali ovde je suprotno - najvišu nadmorsku visinu vi ste praktično dostigli na početku, na Jabučkom ravništu, a ka svom odredištu se spuštate:

Obeležje čitavog kraja oko Babinog zuba jesu divlje maline. Ako se ovde nađete u julu ili avgustu moći ćete da uživate u njihovim ukusnim plodovima. Ima ih duž celog puta do stene Bolvan:

Put je jako strm i krivudav i imajte na umu da će vam to predstavljati poteškoću u povratku. Inače, tim putem se može stići u Zaskovce, a selo je od bolvanske stene udaljeno oko 5 km.

Posle otprilike 40 minuta od mesta na Jabučkom ravništu gde sam ostavio auto, prepoznao sam stenu Bolvan. Rešio sam da je najpre slikam u punoj veličini sa donje strane, pa sam produžio putem naniže:

Došao sam do jednog vidikovca sa koga se pružao prelep pogled na teritoriju opštine Pirot, posebno na okolinu sela Rudinje i Mirkovci:

Nedaleko od ovog mesta, dole u dnu, nalaze se mahale knjaževačkog sela Ćuštica - Tovarnica i Del.

Vratio sam se istim putem do podnožja Bolvana. Ova markantna stena se nalazi na visini od 1429 m:

Uspon na samu stenu traje svega pet minuta, ali nije naivan i obavlja se praktično četvoronoške, sa severne strane. Ne postoji obeležena staza:

Boravak na samoj steni je pravi doživljaj zbog izuzetnog pogleda na okolinu:

Uz malo veštine i puno opreza možete se popeti i na samu okomitu liticu:

Trajanje relacije: oko 5h (računajući polazak iz Pirota), mnogo više vremena treba da se autom stigne do Jabučkog ravništa nego što traje odlazak do same stene

Zahtevnost relacije: srednja (3/5)

Karakteristike: zanimljiva stena sa izuzetnim pogledom na okolinu, divlje maline duž puta, prelepa priroda

Rizici: put je veoma strm, uspon na samu stenu i boravak na njoj, u letnjem periodu čuvajte se zmija!

Komentari

Novi komentar