16aug2019 Osvežite se leti u kanjonu Stolske reke

Moja generacija i starije generacije mojih sugrađana su mnogo više vremena leti provodile na rekama. U poslednjoj deceniji ,,primat'' nad Nišavom, Jermom, Temšticom, Dag banjicom i Zavojskim jezerom sve više preuzimaju lepi bazeni u Babušnici, Dimitrovgradu i Beloj Palanci pa i zatvoreni bazen u Pirotu. Predstavljam vam jedno mesto, koje sam posećivao drugom namerom i u drugačijim vremenskim uslovima, a koje mi se učinilo potencijalno interesantnim za ,,spas'' od letnje žege. Lužničani ga verovatno bolje poznaju pa bih voleo da u komentaru napišu i neka svoja iskustva.

Stolska reka nastaje spajanjem više potočića u podnožju Stolskog kamena, preseca regionalni put koji spaja Babušnicu sa jugoistočnim delom opštine i Zvonačkom Banjom, a nakon prolaska kroz selo Kambelevac ulazi u kratak kanjon, neposredno pre ušća u Murgavicu kod sela Radinjinca.

Pošto se kanjon nalazi između Kambelevca i Radinjinca, moguće je do njega doći iz pravca ova dva sela. Opisaću oba načina dolaska. Na vama je da procenite koji od njih je bolji i brži.

Prva tri od ukupno četiri puta koliko sam boravio na ovom mestu desila su se iz pravca Ljuberađe i Radinjinca (avgust 2004, mart 2010 i januar 2014). Opis će predstavljati kombinaciju slika iz 2010. i 2014.

U centru Ljuberađe treba skrenuti levo (ako se ide iz pravca Pirota i Babušnice), preći most na Lužnici, odmah zatim skrenuti desno i pre drugog mosta na Murgavici (ispred Crkve Svetog ilije) krenuti levo uz reku Murgavicu putem za selo Radinjince:

Murgavica je najveća pritoka Lužnice i tek zahvaljujući njoj i moćnim vrelima u Ljuberađi postaje ,,prava'' reka. Radinjince (do 2008. selo se zvalo Radinjinci) je od Ljuberađe udaljeno oko 3 km i put prati tok reke:

Ovde je korito Murgavice regulisano nakon velike poplave koja je zadesila ovaj kraj 1990. godine. Tada je na ulazu u Radinjince izgrađen veliki betonski most. Za kanjon Stolske reke se ne ulazi u selo, već pre mosta treba skrenuti levo. Tu se primećuje rečica koja dolazi iz pravca severa. To je Stolska reka:

Nemojte da vas zavara količina vode u rekama na prethodnim fotografijama. One su nastale u proleće, kada su sve pomenute reke (Lužnica, Murgavica i Stolska reka) bogate vodom. Ako ovim putem krenete leti, količina vode će biti neuporedivo manja.

Na ušću Stolske reke u Murgavicu primećujete jednu napuštenu vodenicu. Ovde treba krenuti uzvodno, desnom obalom Stolske reke, uskom kamenom stazom. Ulazi se u kanjon gde reka pravi par okuka, naglo menjajući svoj pravac. Kretanje zahteva povećanu pažnju i umešnost jer se na par mesta prelazi sa jedne strane rečice na drugu:

Kanjon Stolske reke je dugačak svega nekoliko stotina metara i u njemu se nalazi par lepih virova za kupanje. Mesto neodoljivo podseća na jedno dobro poznato mesto u neposrednoj blizini Pirota - kanjon Gradašničke reke na putu za Dag banjicu, ali je ovaj kanjon neuporedivo kraći. Evo kako je dolazak do potencijalnih mesta za kupanje izgledao 20. marta 2010 (prve dve naredne slike), i kako je izgledao najlepši vir 2. januara 2014 (preostale dve slike), kada sam ovo lepo mesto obišao sa svojom ćerkom Dunjom:

Do ovog istog mesta sam 19. novembra 2017. stigao iz pravca sela Kambelevac, pa ću sad objasniti i taj način dolaska. Čini mi se da je malo komplikovaniji i duži.

Kambelevac (ranije Kambelevci) je selo udaljeno oko 6 km južno od Babušnice. Sastoji se iz više udaljenih mahala i recimo da se nalazi na putu koji od Babušnice vodi za Strelac, Studenu i Zvonačku Banju. Na mestu označenom putokazom na glavnom drumu treba skrenuti desno, ostaviti automobil u centru sela i krenuti putem uz desnu obalu Stolske reke. Najbolje je da pitate meštane za tačno usmerenje prema kanjonu:

Kambelevac je jedno od većih sela u opštini Babušnica, koje je 1948. godine imalo 1086 stanovnika, a 2011. je ta brojka spala na 314.

Ovim putem se stiže do mosta upravo na Stolskoj reci, čiju je izgradnju, što je veoma zanimljivo, finasirala država Slovačka:

Zatim put prolazi kroz najjužniju mahalu Kambelevca i vodi do seoskog groblja. Odatle se do ulaza u kanjon Stolske reke ide neobeleženom stazom:

Na ulazu u kanjon iz pravca Kambelevca sa leve strane se sliva ledeno hladna voda nekoliko obližnjih izvora i na tom mestu su formirane velike naslage bigra:

Staza do vira za kupanje, opisanog u prvom delu, sa suprotne severne strane izgleda ovako (meni je od centra Kambelevca trebalo oko pola sata hoda):

Toplo preporučujem posetu ovom malo poznatom kanjonu koji je podjednako lep tokom cele godine. Ja sam imao prilike da se u to uverim u rano proleće, leto, kasnu jesen i zimu. Vi u njemu možete da pronađete osveženje već narednih dana, a ako vam više odgovara, posetite ga u nekom drugom periodu.

Trajanje relacije: oko 3.5h (računajući polazak iz Pirota)

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: kratak i lep kanjon, prohodan celom dužinom i dostupan i sa severne (iz Kambelevca) i sa južne strane (iz Radinjinca)

Rizici: staza u početnom delu kanjona iz pravca Radinjinca, nema nikakvih obeležja ni usmerenja

Komentari

Novi komentar