26nov2018 Potražite Sukovsko jezero

Na teritoriji opštine Pirot postoje četiri jezera. Jedno od dva veštačka, pored mnogo poznatijeg Zavojskog jezera, je Sukovsko jezero. Pretpostavljam da je većina ljudi u pirotskom kraju čula za njega, ali sumnjam da veliki broj njih može da objasni gde se ovo jezerce nalazi, a kamoli da zna da ode do njega. Razlog za to je i što je Sukovsko jezero dobro ,,skriveno''.

Mišljenja sam da ovo mesto zaslužuje više pažnje, a posebno može da bude interesantno ribolovcima. Poslednji put sam na njegovim obalama bio 28. oktobra 2017, a pre toga sam ga posećivao u martu 2011. i novembru 2008. Za razliku od prvog puta, kada sam do njega došao iz Belog Polja, na magistralnom putu Pirot - Sofija, druga dva puta sam do njega dolazio iz Sukova, sela po kome je dobilo ime. Mislim da je ovaj put mnogo bolji i brži pa ću njega i opisati u ovom članku, a avanturistima ostavljam da pronađu put do njega iz Belog Polja ili obližnjeg Vojnegovca. Ovde objavljene slike su nastale tokom posete u jesen 2017. godine.

Sukovo je selo koje je svoje ime dobilo po bezvodnom ataru i oskudice u vodi. Možda je to i bio razlog formiranja veštačkog Sukovskog jezera.

S druge strane, Belo Polje je najmlađe naselje u opštini Pirot koje se brzo razvija pored magistralnog puta, nekada važne železničke stanice i bivše fabrike ,,Suko''.

Do oko 16 km udaljenog Sukova ćete lako doći iz pravca Pirota ili Dimitrovgrada. U centru sela, kod spomenika sa velikim krstom, skrenite desno na put za Jalbotinu. Ovim putem idite nekih 1.5 km do mesta gde treba skrenuti desno na seoski put. Kada sam ja zadnji put obilazio Sukovsko jezero, ovo skretanje je bilo obeleženo putokazom. Ovde ostavite auto i krenite peške.

 

Pratite markacije, prođite pored seoskih kuća i na raskrsnici na sledećoj slici skrenite desno:

Vodite računa da se u spletu puteljaka krećete uvek na sever. Jezero se nalazi tačno severno od mesta na kome ste ostavili automobil. Površinu jezera nećete videti dok mu se sasvim ne približite. To je zbog toga što se jezero nalazi u dolini Tivoj dol.

Posle svega 10-15 minuta tumaranja trebalo bi da ugledate Sukovsko jezero. Nije duže više od 500 m, a maksimalna širina mu je oko 100 m, tako da ima površinu od oko 4 hektara. Nalazi se na oko 470 m nadmorske visine, prosečna dubina vode u njemu je oko 2 m, a u donjem delu, pored zemljane brane, dubina može da dosegne i 8 m.

Nisam uspeo da pronađem tačnu godinu izgradnje brane, ali je sigurno Sukovsko jezero podignuto u cilju navodnjavanja obradivih površina na području između Sukova, Vojnegovca i Belog Polja.

U vodi ima dosta trske, prepreka i granja pa upravo iz tog razloga može da predstavlja interesantnu ribolovnu vodu. Mogu se pecati: štuka, grgeč, crvenperka, klen, šaran i babuška. Za ulov ne garantujem, ali sam siguran da će vam ovo malo jezero pružiti mir i uživanje u lepim pejzažima. Tokom svoja tri dosadašnja boravka na njemu, nije bilo nikoga. Sa prelivnice, odnosno brane, lep je pogled na padine planine Padež, a sa brežuljka prema Sukovu - na istočni deo Pirotskog polja i planinu Vidlič.

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: markirana staza iz sela Sukova, mogućnosti za ribolov i uživanje u miru i lepoj prirodi

Rizici: put od Sukova može da bude blatnjav, put od Belog Polja nije obeležen, jezero nije pogodno za kupanje jer u vodi ima puno prepreka i granja!

Komentari

Novi komentar