1jan2021 Posmatrajte Pirot sa Božurata

Pirotsko polje okružuje nekoliko istaknutih uzvišenja i planinskih vrhova. Među njima, stanovnicima Pirota bi jedno od zanimljivijih moglo da bude brdo Božurato, jer je lako dostupno i pruža mogućnost da se za vrlo kratko vreme pobegne od ubrzanog načina života u gradu i da se na miru posmatra okolina.

Ovo je jedan od mojih omiljenih vidikovaca, sa koga se pruža izuzetno lep pogled na grad. U odnosu na druga slična mesta, ima jednu veliku prednost - veoma je lako dostupno. Moram da priznam da odavno na njemu nisam bio, tako da ću u ovoj reportaži kombinovati fotografije koje su nastale 19. decembra 2010, u pravom zimskom ambijentu, i one od 9. marta 2014, kada sam na Božuratu bio sa svojom suprugom Saškom. Takođe, biće i nekoliko slika od 7. januara 2020. Tada sam sa članovima svoje porodice stigao samo do podnožja ovog brda.

Božurato se nalazi na oko 7.5 km južno od centra grada. Vrh je na oko 670 m nadmorske visine (oko 300 m više u odnosu na Pirot) i do njega se dolazi sa puta za selo Prisjan. Posle velikog uspona i niza oštrih krivina, na jednom platou se ostavlja prevozno sredstvo:

Već odavde je lep pogled na Pirotsko polje, grad Pirot, planinu Vidlič i Staru planinu:

Ovde treba skrenuti levo, na zemljani put koji vodi zapadnom padinom Božurata:

Do vrha nije potrebno više od petnaestak minuta lagane šetnje:

Sa krivudave staze koja vodi na vrh, pogled prema planini Belavi, selu Rasnici i putu za Prisjan, izgleda ovako:

Na Božuratu se nalazi zaravan gde su smešteni napušteni vojni objekti slični onima koji se nalaze na nekim drugim mestima u pirotskom kraju (Šančevi između Sarlaha i Belave, odnosno Šanac na Jeremijinom brdu kod Babušnice):

U podnožju samog Božurata nalazi se nekadašnje vojno strelište, a nešto istočnije od vrha je mesto gde su ranije organizovana artiljerijska gađanja. Zbog toga su rezervisti iz pirotskog kraja nekada ovde dolazili i na višednevne vojne vežbe, a mesto je bilo mnogo življe nego danas.

Sa vrha se pruža prelep pogled na Pirotsku kotlinu i sam grad Pirot. Ukoliko je pri ruci dvogled, gradske zgrade, kuće i ulice izgledaju kao na dlanu. Podjednako lep pogled se pruža i na planinu Vidlič, venac Stare planine, Belavu, venac Suve planine, Sinjeglavsku čuku, planinu Padež i Vlašku planinu. Lepo se vide sela načičkana u polju, kao i plodne oranice najrazličitijih boja:

U zimskim mesecima može da se dogodi da su grad i polje u magli, a da se na vrhu Božurata uživa u divnom sunčanom vremenu i pogledu na okolne planinske masive i njihove najviše vrhove:

Više puta sam dolazio na Božurato, u različitim vremenskim uslovima i u različitom raspoloženju. Obično sam se dobro išiban vetrom, koji ovde skoro uvek jako duva, vraćao bolje raspoložen i spreman za izazove koji su bili preda mnom. Zbog toga je Božurato jedno od onih mesta kojima se uvek rado vraćam.

Trajanje relacije: oko 1.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: fenomenalan i lako dostupan vidikovac, prelep pogled na Pirot, Pirotsku kotlinu i planine koje je okružuju

Rizici: nema markacija, vetar, blato

Komentari

Novi komentar