27dec2018 Uživajte u pogledu sa Rosomačkog vrha

U pirotskom kraju postoji puno lepih vidikovaca, sa izuzetnim pogledom na okolinu. Jedan od takvih je Rosomački vrh, visok 1250 m. Za razliku od drugih staroplaninskih vrhova, na Rosomački vrh je lako popeti se i zimi, čak i po snegu, jer do njega vodi lepo obeležen i jasno trasiran put.

Poslednji put sam na ovom mestu bio za Božić, 7. januara 2018, zajedno sa svojom ćerkom Dunjom. Kada sam ga prvi put posetio, 6. maja 2012, put do njega sam pokušao da pronađem iz sela Rosomač, što mi se u tom trenutku učinilo logičnim. Međutim, ubrzo sam se uverio da je sa te severoistočne strane Rosomački vrh praktično nedostupan, a to potvrđuju sledeće fotografije:

Sigurno ima onih koji će me demantovati i pohvaliti se da su se na Rosomački vrh popeli baš ovde ili čak sa njegove zapadne strane, sa polaznom tačkom na Vrelu, poznatom pirotskom odmaralištu. To sa puta za Visočki manastir Presvete Bogorodice izgleda ovako:

Prema mom mišljenju, nema potrebe upuštati se u avanturu, već na Rosomački vrh treba izaći sa njegove južne strane. Naime, put do njega se odvaja sa asfaltnog puta koji od farme ,,Bele vode'' vodi prema Rosomaču. Ovo skretanje se nalazi na otprilike 1.5 km od farme, jasno je obeleženo putokazom i praktično je jedino veće levo skretanje na oko 3 km dugačkom putu do Rosomača:

Malo dalje od ovog skretanja nalazi se putokaz za spust sa asfaltnog puta do čuvenih Slavinjskih lonaca - prirodnog fenomena koji se nalazi na Rosomačkoj reci i koji predstavlja pravu turističku atrakciju. Kvalitet ove staze nisam proveravao, ali eto prilike da vi to učinite i da uspon na Rosomački vrh upotpunite i posetom još jednom lepom i veoma zanimljivom mestu.

Naravno, sa ovog mesta (udaljeno od Pirota oko 32 km) treba krenuti peške uzbrdo. Odavde do vrha potrebno je oko 40 minuta hoda, ili oko 2.5 km konstantnog uspona. Put najpre prolazi kroz borovu šumu, a malo kasnije, na jedinoj raskrsnici, treba skrenuti gore levo. Pravo je put kojim sam ja došao iz podnožja vrha iz pravca Rosomača, u maju 2012:

Nadalje se krećete uz južnu padinu Rosomačkog vrha, a pošto je uspon prilično jak, sigurno ćete praviti česte pauze uz pogled unazad, prema Slavinji i najvišem delu planine Vidlič, ili prema istoku, prema Izatovcima, Krivodolu i granici sa Bugarskom:

 

Takođe, lep je pogled na severoistok, ka dolini Rosomačke reke i na padine Stare planine iznad Rosomača, takođe prema bugarskoj granici:

Glavna karakteristika puta ka Rosomačkom vrhu su betonski stubići koji ga oivičuju i koji pružaju mogućnost da se do ovog mesta dođe i po dubljem snegu:

Teren je kamenit, ali sa približavanjem vrhu postepeno prelazi u livadu. Blizinu odredišta ,,najvljuje'' televizijski repetitor koji je vidljiv izdaleka i koji televizijskim signalom pokriva područje Gornjeg Visoka:

 

Na samom vrhu je plato koji se ka severu strmim liticama obrušava u ambis:

Pogled sa Rosomačkog vrha je impozantan i ,,puca'' na sve četiri strane sveta. Kao na dlanu se vide: venac Stare planine na granici sa Bugarskom, najviši vrhovi Vidliča - Guvnište (1413 m) i Slavinjski kamik (1364 m), Izatovsko polje uz tok Visočice, okolna sela - Brlog, Dojkinci i Jelovica, kao i prelepe doline Rosomačke, Jelovičke, Dojkinačke reke i Visočice. Na istoku pogled dopire do vrha Kom u Bugarskoj (2016 m), a na severu do Kaca-kamena (oko 1500 m) i Koprena (1963 m). 

Nasuprot Rosomačkom vrhu, na severu, nalazi se Igin vrtop (1276 m) sa karakterističnim terasastim livadama:

Za kraj još nekoliko slika sa lepog Rosomačkog vrha:

Trajanje relacije: oko 3.5h

Zahtevnost relacije: srednja (3/5)

Karakteristike: put vodi južnom, osunčanom padinom, fenomenalan pogled sa Rosomačkog vrha

Rizici: strm uspon od puta za Rosomač do samog vrha, moguć jak vetar, oprez na vrhu zbog odseka ka severu!

Komentari

Novi komentar