21mar2021 Predstavljam vam pirotsko selo Cerovu

Proleće nikako da dođe u pirotski kraj - planine i sela je okovao sneg. Sudeći po vremenskoj prognozi, lepo vreme ćemo morati još malo da sačekamo. Ovo je uspomena na jedan porodični izlet od 30. marta 2013, kada su vremenski uslovi bili mnogo povoljniji i kada smo u dolini Klajće i u Cerovi mogli da osetimo dah proleća.

Cerova se nalazi u severozapadnom delu pirotske opštine, na putu koji Pirot povezuje sa Knjaževcem i Zaječarem. Ovaj put je prosečen još u tursko vreme, a njime su nekada brojni pečalbari iz Gornjeg Ponišavlja i Lužnice odlazili na rad u Vlašku (Rumuniju). Cerova je od Pirota udaljena oko 23 km i oko 8 km od Temske. Dobila je ime po gustim cerovim šumama kojima je nekada bila okružena.

Selo se nalazi i u dolini rečice Klajće (ili Klaće), koja započinje svoj tok u blizini obližnjeg Bazovika, a uliva se u Temšticu u selu Temska. U dolini između Temske i Cerove Klajći se pridružuje veći broj potoka, a na ovoj pustoj deonici, bez kuća i naseljenih mesta, regionalni put je prelazi preko četiri mosta. Klajća je bogata vodom u proleće, ali leti u potpunosti presuši.

Cerova je tipično drumsko selo koje se velikom dužinom proteže uz važan regionalni put:

Broj stanovnika u ovom selu se ubrzano smanjuje - 1948. godine bilo ih je 733, 2002. godine - 171, a po popisu iz 2011. u Cerovi su živela 104 stanovnika prosečne starosti između 60 i 65 godina.

Zanimljivo je da se nekada u okolini sela nalazilo nekoliko naselja. Sledeću priču već sam objavio u članku o Pakleštici, selu u Visoku tj. drugom delu opštine Pirot. Pošto predstavlja vezu između dva udaljena pirotska sela, Cerove i Pakleštice, ponoviću je i u ovom članku (Dr Jovan V. Ćirić i Novica Živković: Legende i predanja o selima pirotskog kraja - Pirotski zbornik br. 19-20, 1994):

Pored starog seoskog naselja koje se nalazilo na mestu današnjeg sela, niže Cerove, na mestu zvanom Selište, nalazilo se još jedno selo koje se zvalo Pakleštica. Jednog dana, prema legendi, u vreme uskršnjih praznika, došla je ovde neka četa Čerkeza i na mestu između Cerove i Pakleštice jedan od njih je ubijen. Čerkezi nisu znali iz kog je sela ubica da bi se tom selu osvetili, pa su odlučili da sačekaju dok iz jednog od ova dva sela ne zapeva petao. Po dogovoru, iz kog sela zapeva petao, iz tog sela je i ubica. Petao se oglasio iz Pakleštice, te su Čerkezi odlučili da to selo unište. Selo je spaljeno, a ljudi su pobegli i naselili se u Srednjem Visoku, osnivajući selo sa istim imenom - Pakleštica. Imovinu spaljenog sela međusobno su podelili seljaci Cerove i susednog sela Rudinje.
Pored Selišta bilo je još jedno naselje, zvano Palilula. Ime je dobilo po tome što su putnici na putu od Pirota do Knjaževca ovde zastajali da bi se odmorili, napili hladne vode i zapalili, popušili po lulu duvana, jer je sledeće odmorište moglo biti tek u Kalni.

Seoska crkva je Posvećena Svetoj Petki. Nalazi se na uzvišenju, s desne strane puta, na izlazu iz sela prema Knjaževcu, stotinak metara ispred škole. Kada sam je posetio u rano proleće 2013, sa suprugom i ćerkom, primetili smo da je nedavno obnovljena. Prepoznatljiva je po svojoj žutoj kupoli:

Pogled na seoske kuće sa platoa na kome se nalaze crkva i groblje izgleda ovako:

Priča o školi u Cerovi i velikoj školskoj zgradi na izlazu iz sela je veoma tužna. Prva škola u ovom selu je otvorena pod Turcima, 1868. godine. Zbog blizine gurgusovačkog (knjaževačkog) kraja, koji je u to vreme bio u sastavu Kneževine Srbije, ona je radila u veoma teškim uslovima i Turci su posebno kontrolisali njen rad. U narednom periodu imala je ona svoje uspone i padove, ali je ostalo zabeleženo da ju je školske 1966/67. godine pohađalo 204 učenika u osam razreda. Kasnije je, u cilju racionalizacije školske mreže u opštini, pripojena najpre temačkoj osmogodišnjoj školi, a potom i pirotskoj OŠ ,,Dušan Radović''. Ovako je izgledala 24. janura 2010, kada sam je uslikao na putu za Bazovik i Orlju:

Skoro devet godina kasnije, 24. novembra 2018, boravak u njenoj blizini nije bio bezbedan pa sam morao da je slikam sa puta:

Kada se iz Cerove krene prema Kalni i Knjaževcu, pre nego što počne vijugavi uspon na prevoj K'ln, s desne strane puta možete videti jednu zanimljivu staru česmu. Zovu je ,,Suva česma'', a posvećena je meštanima Cerove i susednih sela koji su stradali u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu:

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: selo na važnom putu koji je oduvek povezivao Pirot sa svrljiškim i timočkim krajem

Rizici: -

Komentari

Novi komentar