19nov2021 Sećanje na lep jesenji izlet u kanjonu Temštice

U vreme opštenacionalne euforije i oduševljenja uspehom naše fudbalske reprezentacije i njenog selektora Piksija, ja sve nade polažem u firmu istog imena koja radi na sanaciji klizišta u kanjonu reke Temštice. Nadam se da će posao biti završen kako treba i da ćemo ubuduće moći brže i bezbednije do Mrtvačkog mosta, Zaskovaca, Ogorelice, Toplog Dola i brojnih staroplaninskih vodopada. Ovo je posećanje na jednu mini-avanturu od 20. oktobra 2013.

Želja je bila doživeti ,,srpski Kolorado'' u pravom jesenjem izdanju. Na putu ka Mrtvačkom mostu, zastao sam na mestu koje se nalazi na oko 7 km od Temske ili 5 km od Temačkog manastira Svetog Đorđa. Ovde je nadmorska visina oko 480 m. Do čuvenog mosta i spoja Toplodolske reke i Visočice ima oko 2.5 km:

Baš tu, u podnožju Sokolovice, stenovitog uzvišenja na levoj obali Temštice sa najvišom kotom od 897 m, nekada se nalazio putokaz za mesto Sadinje, na desnoj obali reke. Isprva sam želeo da posetim to mesto i farmu koja se na njemu nalazi. Putokaza više nema, a pretpostavljam ni drvenog mostića koji se nalazio neposredno ispod asfaltnog puta:

Oprezno sam prešao preko njega. Bio sam spreman i da se okupam u bistroj, hladnoj vodi Temštice. Po prelasku na desnu obalu reke, raspršili su se moji snovi o odlasku do Sadinja jer nisam uspeo da vidim nikakvu stazu, kao što sam očekivao. Tada nisam znao da nešto više, u šumi, prolazi staza koja vodi od vidikovca na Tumbi, kroz Duboki dol do Sadinja. Ovom stazom sam prošao tek u leto 2020. sa svojim kolegom i prijateljem Milanom Jovanovićem.

Tako sam se našao u uskoj dolini potoka Duboki dol. S jeseni je u njemu malo vode:

Mesto je sigurno mnogo atraktivnije u proleće kada se aktiviraju vodopadi i penušavom vodom ispune ,,lonci'' u stenama. Kretanje uz dolinu nije bilo lako. Stene oko mene su bile impresivne:

Zbog konfiguracije terena dalje napredovanje nije bilo moguće. Već sam prilično bio povećao svoju nadmorsku visinu. Asfaltni put i automobil, koji sam ostavio na obeleženom skretanju za Sadinje, bili su duboko dole u podnožju:

Imao sam sjajan pogled na Sokolovicu i na kanjon Temštice u pravcu Mrtvačkog mosta. Uživao sam na suncu i u prelepim bojama:

Nakon boravka na improvizovanom vidikovcu, oprezno sam krenuo nazad istim putem. Veliko zadovoljstvo mi je predstavljao novi prelazak Temštice:

Trajanje relacije: oko 2.5h

Zahtevnost relacije: srednja (3/5)

Karakteristike: neplanirani izlazak na vidikovac iznad Temštice, nasuprot Sokolovice, sa fenomenalnim pogledom na okolinu i put koji vodi kroz kanjon; u proleće se mogu posetiti vodopadi u Dubokom i obližnjem Carevom dolu

Rizici: prelazak reke (mislim da je mostić koji sam prikazao odavno odnela nabujala Temštica!); kretanje u Dubokom dolu - treba biti obazriv i voditi računa o svakom koraku jer je teren strm a stene se rone pod nogama

Komentari

Novi komentar