22jan2019 U povratku iz Niša svratite u selo Sićevo

Mi Piroćanci često putujemo kroz Sićevačku klisuru u pravcu Niša. Ona je naša veza sa ostatkom Srbije i naš ,,prozor u svet''. Međutim, prilično sam siguran da dobar deo mojih sugrađana ne zna gde se nalazi selo po kome je čuvena klisura dobila ime, a da ogroman broj njih nikada nije bio u njemu. Ovo je pokušaj da to ispravimo.

Sićevo je selo koje pripada gradu Nišu i njegovoj gradskoj opštini Niška Banja. Od centra Niša je udaljeno oko 18 km, a od Pirota čak 57 km. Zašto onda mojim Piroćancima preporučujem da posete jedno selo koje se nikako ne može računati kao deo pirotskog kraja? Odgovor je jednostavan - iz želje da moji Piroćanci ubuduće ne budu samo na proputovanju kroz Sićevačku klisuru, već da ponekad zastanu, naprave predah i istraže njena zanimljiva mesta. Uostalom, nakon izgradnje novog auto-puta koji je trasiran južno od Sićevačke klisure, sve ćemo ređe prolaziti kroz nju, pa neće ni biti tako čestih prilika da obiđemo ovo lepo i zanimljivo mesto.

O drugim znamenitostima Sićevačke klisure (Manastiru Svete Petke, Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, hidrocentrali ,,Sićevo'') nekom drugom prilikom. Ovaj put biće reči samo o selu Sićevu. Fotografije su nastale 30. januara 2016, odnosno 25. novembra 2017, kada sam do Sićeva odveo članove svoje porodice.

Skretanje za Sićevo sa magistralnog puta Pirot - Niš nalazi se neposredno posle velike brane na Nišavi, neposredno pored velikih rezervoara za vino po kome je ovo selo nekada bilo nadaleko poznato. Sada se pre skretanja nalazi benzinska pumpa ,,Knez Petrola''. Skreće se levo, gledano iz pravca Niša, a desno iz Pirota, i to pod oštrim uglom. Nekada je ovde radio i motel ,,Sićevo'' koji je bio svratište za umorne putnike na ovom veoma prometnom putu, posebno leti.

Odavde do sela vodi oko 2.5 km kvalitetnog puta, uz jak uspon. Odmah na ulazu u Sićevo, treba zastati i posetiti jedno mesto sa koga se pruža najlepši pogled na selo. Tu se nalazi i jedna lepa fontana:

Siguran sam da će vam prvo pasti u oči da je selo neočekivano veliko. Zbijenog je tipa, veće od većine sela u pirotskom kraju, a po razvijenosti i ekonomskoj snazi mogu mu parirati samo pirotska sela na tzv. ,,kružnom putu'' (Izvor, Krupac ili Poljska Ržana). Po popisu iz 2011. ovde je živelo 772 stanovnika, a ja sam imao utisak da ih ima i više.

Sićevo se nalazi u podnožju zapadnih padina Svrljiških planina, a nad selom dominira vrh Gradac, visok 1062 m.

Uskom ulicom se prolazi skoro kroz celo selo do njegovog centra. Kod velikog zadružnog doma treba ostaviti auto i krenuti u razgledanje. 

Sve ,,znamenitosti'' ovog niškog sela nalaze se u krugu od nekih 200 metara. Neposredno iza zadružnog doma je seoska crkva. Posvećena je Svetom Iliji i pored nje se nalazi novi zvonik. Crkva je podignuta 1800. godine, a renovirana 1990:

Iznad crkve je park u kome se nalazi i jedan zanimljiv spomenik. Posvećen je palim borcima sela u ratovima vođenim u XX veku:

Nedaleko od spomenika, koji se nalazi na jednom platou, na samoj periferiji sela je fudbalsko igralište lokalnog fudbalskog tima. Ovo je najneobičniji fudbalski teren koji sam video u svom bogatom navijačkom životu. Nalazi se na samom rubu provalije, duboke oko 150 metara, u čijem se dnu nalaze magistralni put koji povezuje Pirot i Niš i nekadašnja hidrocentrala:

Ovo fudbalsko igralište od ambisa odvaja samo stena na kojoj je improvizovan vidikovac. Sa njega se pruža fantastičan pogled na Sićevačku klisuru i brdo zvano Oblik, koje se nalazi iznad sela Ostrovice:

Ovo mesto je zaista spektakularno i na njemu su napravljene sve najpoznatije fotografije Sićevačke klisure. Kasnije su ušle u brojne knjige i udžbenike. Zbog ovog pogleda i treba svratiti u Sićevo, na putu do Niša ili u povratku iz njega.

Osim po vinu i činjenice da je dalo ime poznatoj klisuri reke Nišave, za Sićevo su vezane još neke zanimljivosti. Domaćin je likovne kolonije ,,Sićevo'', najstarije na Balkanu. Osnovala ju je 1905. godine naša poznata slikarka Nadežda Petrović. Osim likovne, u selu se svake godine održava i književna kolonija koja ima međunarodni karakter. Najslavniji srpski naučnik, Nikola Tesla, bio je idejni projektant obližnje mini-hidrocentrale ,,Sveta Petka'' u Ostrovici, a 1891. godine je proglašen počasnim meštaninom tadašnje opštine Sićevo.

Trajanje relacije: oko 30 min (sam obilazak Sićeva), oko 2h (sa polaskom iz Pirota i povratkom u njega)

Zahtevnost relacije: laka (1/5)

Karakteristike: zanimljivo niško selo, različito od većine sela u pirotskom kraju; fantastičan pogled na Sićevačku klisuru

Rizici: skretanje za Sićevo sa magistrale, oprez na vidikovcu jer je neobezbeđen!

Komentari

Novi komentar