1feb2019 Stari grad Temsko

U pitanju je lokalitet i srednjovekovni gradić od koga potiču naziv Temske, jednog od najvećih pirotskih sela, kao i Temštice, staroplaninske reke-lepotice. Pokušaću da vam prenesem svoje utiske o ovom mestu, kroz opis napora koje sam uložio da do njega i dođem, kroz prikaz razočarenja koje sam doživeo kada sam se napokon našao na njemu, kao i uz opis svih prepreka sa kojima će se neminovno suočiti oni koji odluče da ga posete sa prvim prolećnim danima.

Po mom mišljenju, rano proleće je i najbolji izbor za posetu ovom, po svemu, neobičnom mestu. Za njegovo postojanje sam saznao prilično kasno - pre desetak godina, na internet stranici posvećenoj Temskoj. Tada sam dobio i neopisivu želju da ga posetim, jer su me priče o Rimljanima koji su do njega dolazili čamcima (kada je čitavo Temačko polje navodno bilo pod vodom) i o njegovoj ulozi u otporu turskoj vladavini, izuzetno zaintrigirale. Detaljnije o tome i o pretpostavci da je u ovom srednjevekovnom gradu stolovao i čuveni hajduk Starina Novak, možete čitati u mojoj knjizi.

Znao sam da se ostaci grada Temsko nalaze u kanjonu Temštice, u blizini HE ,,Temac'', ali dugo nikako nisam uspevao da otkrijem precizniju lokaciju ovog utvrđenja. Zahvaljujući mom bratu i zemljaku Velji iz Temske, uspeo sam da dođem do informacije da se ostaci starog grada nalaze na okomitoj steni, neposredno ispod brane HE ,,Temac'', na mestu gde reka Temštica pravi okuku (meandar) i opisuje skoro pun krug oko nje. Ovo mesto meštani nazivaju ,,Trapezica'' (od grčkog - sto, stočić), a iz kruga HE ,,Temac'' i odmarališta EPS-a izgleda ovako (11. novembar 2015):

Sa puta koji, nakon skretanja za hidrocentralu, produžava prema Mrtvačkom mostu i Toplom Dolu (9. septembar 2012. i 26. april 2017) prizor je sledeći:

Ostaci starog grada Temsko nalaze se na oko 5 km uzvodno od sela Temske, odnosno 3 km daleko od Temačkog manastira koji je posvećen Svetom Đorđu, potiče iz XVI veka i predstavlja jedan od najlepših manastira u pirotskom kraju i nezaobilaznu usputnu stanicu na putu od Temske uz kanjonsku dolinu Temštice. Udaljenost ovog mesta od Pirota je oko 20 km.

Rešen da do ovog mesta dođem, to sam i učinio 7. septembra 2011, prethodno donevši odluku da to učinim najkraćim i tada jedinim izvesnim putem - šumskom stazom koja se odvaja sa staze koja vodi od mašinske zgrade hidrocentrale do vidikovca iznad brane na Temštici (unapred se izvinjavam na kvalitetu fotografija koji nije najbolji, a koje su nastale na mom tadašnjem mobilnom telefonu):

Od ovog mesta do vrha Trapezice bilo mi je potrebno petnaestak minuta alpinističkog veranja po izuzetno strmom i neprohodnom terenu. Čini mi se da je taj uspon bio jedan od najzahtevnijih u mom životu i da sam ga veći deo vremena sproveo ,,četvoronoške''. Posle opsežnih priprema i pažljivog proučavanja svake rečenice posvećene ovom mestu na internetu, ispunio sam svoju želju.

Očekivao sam da vidim ,,ostatke masivnih kamenih zidina u krečnom malteru, ostatke kapelne crkvice dimenzija 4x3 m sa freskama, dobro očuvane kamene krstove'' i drugo što bi mi dočaralo sliku o životu u jednoj srednjovekovnoj tvrđavici koja se nalazila na jednom krajnje neobičnom, ali i od napada idealno zaštićenom mestu. Kažu da velika očekivanja proizvode i velika razočarenja...

Od onoga o čemu sam čitao nije ostalo gotovo ništa. I ono malo bilo je očigledno više puta temeljno prekopano i gotovo potpuno uništeno od strane tragača za zlatom:

Jedino kakvo-takvo sačuvano obeležje predstavljao je kameni krst - obrok, posvećen Svetom Petru i Pavlu, ali i on je bio u lošem stanju:

I po ovim slikama možete da vidite da je izgled vrha ili platoa bio potpuno izmenjen i da se potpuno razlikovao od onoga što sam prethodno gledao na internetu i što sam očekivao da vidim. Shvatio sam da su vredni građevinci, koji su radili na postavljanju dalekovodnog sistema za potrebe snabdevanja strujom budućeg ski-centra ,,Babin zub'', jedan stub dalekovoda postavili upravo ovde, ne mareći mnogo o tome šta je ovo mesto predstavljalo u prošlosti:

To mi je dalo ideju da je pristup ovom mestu sigurno daleko bolji sa suprotne strane, tj. sa puta za Topli Do, jer je bilo očigledno da su radnici na postavljanju dalekovodnih stubova upravo iz tog pravca došlo na ovo teško pristupačno mesto.

Razočaran onim što sam video, u smiraj toplog jesenjeg dana uživao sam u pogledu sa litice na stene ,,srpskog Kolorada'' i branu na Temštici, rešen da se ovde nekada vratim, ali drugim, ,,lakšim'' putem:

Konačno sam se odlučio za taj korak u proleće 2017, 26. aprila. Ostavio sam auto na skretanju za HE ,,Temac'' i krenuo uzvodno:

Nažalost, ono čega sam se od starta ove ideje pribojavao, ispostavilo se kao tačno i predstavljalo mi je nepremostivu prepreku - da bih stigao na desnu obalu Temštice, gde se nalazi litica, morao sam da gazim reku, a to u ovo doba godine, a i većim delom godine, jednostavno nije moguće. Možda je ovaj poduhvat, na ovaj način, izvodljiv samo u leto ili ranu jesen.

Još jedanput uveren da sve planinarske avanture nisu idilične i bajkovite, krenuo sam malo uzvodno i posmatrao branu na Temštici iz do tada za mene nedoživljenog ugla:

Tada sam se setio svoje avanture iz septembra 2011. i u momentu rešio da ponovim taj poduhvat tako što ću se do starog grada Temsko popeti još jednom težim putem. Otišao sam do ulaza u kompleks HE ,,Pirot'', rešen da zamolim čuvara da me pusti da se popnem na stenu, ali to nije bilo moguće - ulaz u prostor hidrocentrale bio je prvi put u mom životu zatvoren:

Moj drugi odlazak do mesta gde se nekada nalazio srednjovekovni gradić jednostavno nije bio suđen tog lepog prolećnog dana. ,,Utehu'' zbog svog neuspeha pronašao sam u povratku - malo nizvodno, u vodopadu Prskalo, koji se nalazi neposredno pored samog puta, kao i u vodopadu Bigar, koji se nalazi nedaleko od Temačkog manastira:

U decembru 2017, u povratku iz Zaskovaca, sa svojim prijateljima iz Beograda svratio sam do HE ,,Temac''. Posetili smo mašinsku zgradu centrale u kojoj se na moje iznenađenje proizvodila struja, a peli smo se i do ranije opisanog vidikovca. Tada nije bio pogodan trenutak, ali sam rešio da nekada pokušam ponovo da dođem do platoa Trapezice i napravim bolje fotografije ostataka starog grada Temsko.

Trajanje relacije: oko 3h

Zahtevnost relacije: teška (4/5)

Karakteristike: ostaci starog grada na neobičnom i izuzetno teško pristupačnom mestu, mogućnost posete HE ,,Temac'' i prirodnim atrakcijama u kanjonu Temštice

Rizici: uspon na liticu gde se nalazio stari grad je izuzetno strm, radnik obezbeđenja hidrocentrale možda ne dozvoli skretanje van staze i uspon na Trapezicu, prelaz preko Temštice obično je nemoguć zbog velike količine vode 

Komentari

Novi komentar