21dec2019 Novim auto-putem od Crvene Reke do niške Jelašnice

Istočni krak koridora 10, između Niša i bugarske granice, konačno je, posle brojnih odlaganja i probijanja rokova, pušten u saobraćaj 9. novembra ove godine. U ovom članku, za sve one koji još uvek nisu imali prilike, predstavljam deonicu koja je bila najteža putarima za izgradnju - od beloplanačkog sela Crvena Reka do Jelašnice nadomak Niša.

U poslednjih mesec i po dana nekoliko puta sam prošao ovom deonicom auto-puta. Međutim, magla i mrak su me sprečavali da ovu foto-priču napravim ranije. Konačno su se svi uslovi ispunili u subotu, a meni je žao što slične fotografije nisam mogao da napravim i u obrnutom smeru, pri povratku iz Niša, jer bi tada priča bila kompletna. Takođe, fotografije su pravljene iz vozila u pokretu, zahvaljujući mojoj ćerki Dunji na suvozačevom mestu, tako da kvalitet fotografija nije vrhunski.

Deonica auto-puta, koja je u novembru otvorena za saobraćaj, počinje ispred sela Crvena Reka, oko 35 km od petlje ,,Pirot zapad''. Na stranicama ovog bloga, u tekstu o belopalanačkom selu Špaj, već sam pisao da su se neimari još na početku izgradnje auto-puta ovde sreli sa jednim velikim problemom - u septembru 2013. ovde je otkriven lokalitet Kladenčište, sa ostacima ranohrišćanske bazilike. Odluka je bila da se, u cilju očuvanja istorijskih tragova, izvrši zatrpavanje ovog lokaliteta, što je dve godine kasnije i urađeno. Sada se za selo Špaj ide preko nadvožnjaka.

Odmah nakon sela Crvena Reka, auto-put zavija pod gotovo pravim uglom ulevo, u dolinu reke po kojoj je selo dobilo ime, a zahvaljujući njenoj crvenoj boji vode posle obilnih padavina i karakterističnoj crvenoj boji zemlje u ovom kraju:

Ovim pravcem vozi se oko 4 km, do iza sela Glogovac, u kome je u periodu od 2013. do 2019. bila velika baza grčkih graditelja. Evo kako je to izgledalo u novembru 2013, kada sam išao do jednog veoma zanimljivog mesta u ovom kraju - Vetanskog manastira:

Šest godina kasnije slika je potpuno drugačija. Lep je pogled napred na Sokolov kamen (1523 m) na Suvoj planini:

Pri prolasku pored Glogovca, otvara se pogled i na najviši vrh Suve planine, gorostasni Trem (1809 m), kao i na prevoj Devojački grob (1311 m), gde se nalazi važna raskrsnica planinarskih puteva za Trem i Sokolov kamen:

Levo od Trema (pravac istok) nalazi se još nekoliko vrhova i prevoja na Suvoj planini: Đordina čuka, Pasarelo (mesto gde se od glavnog planinskog venca odvaja bočni krak koji se spušta prema Belopalanačkom polju), Smrdan, Rženac, Preslap, Divna gorica, Bogov vrh. Nažalost, pogled na njih iz ovog pravca kretanja (od Pirota ka Nišu) praktično nije moguć, a veoma je lep pri povratku iz Niša za Pirot.

Posle Glogovca auto-put skreće desno u jednu dolinu i to je potpuno nova deonica. Ovde ranije nije bilo nikakvih značajnijih puteva, a upravo je ona omogućila graditeljima da zaobiđu teško prohodnu Sićevačku klisuru. Od nje se proteže otprilike 5 km južno, a između starog magistralnog puta koji vodi kroz Sićevačku klisuru i novog auto-puta je još jedan stari put, koji je povremeno služio kao alternativa magistralnom putu. To je put koji iz Crvene Reke vodi za Niš preko prevoja Ploče.

Ova deonica je u jesen 2013. izgledala ovako:

Kreće uspon (postoji i treća saobraćajna traka namenjena sporim vozilima) i upravo ovde se nalazi granica beloplanačke opštine i teritorije grada Niša. Ovde zna da duva jak vetar.

Tačno na polovini deonice koju opisujem je tunel ,,Bancarevo''. Dugačak je 881 m i opremljen je po svim standardima bezbednosti:

Na drugoj, ,,niškoj'' strani ovog tunela je mesto gde je u novembru održana svečanost povodom otvaranja istočnog kraka Koridora 10. To je vidljivo i sada:

Sa ovog mesta, koje istovremeno predstavlja i prevoj na oko 525 m nadmorske visine, kreće spust ka Nišu. Od izlaza iz tunela do prvog isključenja za Niš (petlja prema Svrljigu, Knjaževcu i Zaječaru) ima oko 11 km. Paralelno se proteže i put koji iz sela Bancareva (levo od auto-puta gledano u smeru ka Nišu) vodi do Jelašnice, Niške Banje i Niša.

U decembru 2014. sam putem preko Ploča prošao na putu za Niš, radovi na ovom delu auto-puta su bili u toku i to je izgledalo ovako:

Na kraju sledi prolaz pored sela Jelašnice (put za Suvu planinu i Bojanine vode prolazi ispod traka auto-puta) i preseca se put kojim smo ranije ulazili u Niš. Upravo ovde vidim jedan problem za nas Piroćance. Naime, ne postoji petlja za isključenje prema Niškoj Banji i istočnom delu grada Niša. Prvo mesto na kome možete to da uradite je pomenuta petlja za Svrljig, Knjaževac i Zaječar (petlja ,,Malča''). U trenutku kada pišem ovaj članak, sledeća petlja ,,Niš istok'' je zatvorena zbog opremanja kućica za naplatu putarine, pa je sledeće isključenje tek na severu Niša, kod aerodroma.

Na kraju bih svima poželeo srećan put ubuduće na ovoj deonici auto-puta. Obratite pažnju na vetar i na stanje kolovoza u zimskom periodu godine, posebno na delu ispred i posle tunela ,,Bancarevo''.

Na ceremoniji otvaranja je moglo da se čuje da Pirot i Niš, nakon izgradnje savremene saobraćajnice, nikad nisu bili bliži. Rastojanje od petlje ,,Pirot zapad'' do petlje ,,Malča'' je oko 58 km i ono se prelazi za 28-30 minuta. Sama deonica opisana u ovom tekstu, od Crvene Reke do Jelašnice, dugačka je 23 km i za njeno prelaženje će vam biti potrebno 11 ili 12 minuta prijatne vožnje. Za odlazak iz Pirota do bilo kog mesta u Nišu, neće vam trebati više od 40-45 minuta, uz napomenu da je planirano da naplata putarine na deonici između Pirota i Niša krene od Nove godine. Očekivana cena je oko 300 din i tada se uklanjaju stare naplatne rampe - kod ,,Naisa'' (na putu za Beograd) i kod Doljevca (na putu za Skoplje).

Komentari

Novi komentar
ChommaCex
<a href=http://cialiswwshop.com/>cialis price</a>
ChommaCex
<a href=https://priligyset.com/>stendra priligy</a>
ChommaCex
<a href=http://clomidset.com/>buy clomid online south africa</a>
ChommaCex
<a href=http://vslasixv.com/>moduretic