22jul2020 Kupalište Bumbak (Poljska Ržana)

Uživam u otkrivanju novih lepih i zanimljivih mesta u kraju u kome živim. Na jedno takvo mesto me odvela ćerka, koja tamo danima odlazi na kupanje i sunčanje sa svojim društvom. Od centra Pirota je udaljeno svega 4 km. Kako ona kaže, cena taksija u jednom smeru iz centra grada je svega 150 din, može se biciklom za 20-ak minuta, a kolima smo bili tamo posle nepuna 10 minuta.

Čak i kad mislite da ste sve prošli, da ste pregazili svaki njegov kamen, pirotski kraj vas iznenadi nekim lepim i nepoznatim mestom. Znao sam da se negde u Poljskoj Ržani nalazi mesto gde ljudi iz grada odlaze da se kupaju u Nišavi, ali ranije tamo nisam bio. U vreme kada sam bio mlađi na kupanje se išlo na brzake na Nišavi u samom gradu, na bazen kod Šabija ili na Dag banjicu, na Mladenov jaz iznad Bego-mosta na Temštici, na reku Jermu ili na bazen u Zvonačkoj Banji. Tek kasnije su se kao alternative pojavile kompenzacioni bazen iznad železničkog mosta i Zavojsko jezero. Da ne pričam o bazenu motela ,,Lovac'', kupališnim kompleksima u obližnjim varošicama ili zatvorenom bazenu u Pirotu... U vreme ekspanzije korona virusa nije preporučljivo ići na bazene, a kada je more samo misaona imenica, najbolja varijanta je kupanje u reci. Na sreću, pirotski kraj u takvim mestima ne oskudeva.

Dunja i ja smo krenuli put Poljske Ržane i zašli praktično do centra naselja:

Na mestu prikazanom na sledećim fotografijama ostavili smo auto i skrenuli levo na zemljani put:

Nisam znao da je Nišava tako blizu - od asfaltnog puta je udaljena svega stotinak metara:

Bumbak je odmah tu, pored puta. Nisam očekivao da ćemo tako lako doći do njega. Nišava je ovde, na mestu neke velike stenovite ploče, ispod brzaka, izdubila prilično dubok vir. Mesto mi se na prvi pogled učinilo veoma lepim i privlačnim:

Predveče je pa u viru nema kupača. Najbolje je pregaziti reku malo iznad brzaka i preći na desnu obalu Nišave. Pošto se gazi ravna stena, a ne kamenje, to ne predstavlja nikakav problem:

Pre tri dana sam gazio Temšticu, a sada i najveću reku u pirotskom kraju - Nišavu. Na njenoj desnoj obali je malo proširenje gde se, po Dunjinim rečima, u prepodnevnim i popodnevnim časovima okupljaju uglavnom deca. Malo me uplašila pomisao na to da retko ima starijih kupača jer u viru praktično odmah počinje dubina. Verovatno ima i podvodnih stena pa molim za oprez one koji koriste improvizovanu skakaonicu:

Zamišljao sam kako je na ovom mestu kada ima puno dece:

Sve u svemu, Bumbak može da posluži kao dobra opcija mlađima da leti kvalitetnije provode svoje slobodno vreme. Neophodno je da roditelji obrate pažnju kada ovde na kupanje šalju svoju decu, pogotovu ako su poluplivači ili neiskusni plivači (kao što je moja ćerka).

O Poljskoj Ržani, uglednom pirotskom selu i mestu koje sve više liči na prigradsko naselje, pisaću nekom drugom prilikom...

Trajanje relacije: nama je za obilazak mesta trebalo 45 minuta, a ukoliko ostajete na kupanju potrebno vreme je naravno duže

Zahtevnost relacije: laka (1/5)

Karakteristike: lako dostupno mesto do koga deca iz grada najčešće dolaze biciklama; idealno za kupanje i sunčanje

Rizici: deca, neplivači, poluplivači i neiskusni plivači bi trebalo da budu pod nadzorom roditelja i starijih osoba

Komentari

Novi komentar