10sep2020 Stari Mrtvački most i Ogorelica

Toplo septembarsko popodne iskoristio sam da sa svojom ćerkom obiđem lepa i zanimljiva mesta u kanjonu Toplodolske reke, uzvodno od mesta gde se ova planinska lepotica spaja sa Visočicom i gradi reku Temšticu.

Mrtvački most se nalazi neposredno ispod sastava Toplodolske reke i Visočice, tačno na pola puta između Temske i Toplog Dola. Udaljenost od Pirota je 24, od Temske 9, od Temačkog manastira Sveti Đorđe 7, a od bivše hidrocentrale ,,Temac'' oko 4 km. Nadmorska visina mesta na kome se most nalazi je oko 500 m. Ovde Dunja i ja ostavljamo automobil i dalje krećemo peške:

Najpre silazimo do spoja dve velike planinske reke. Praktično vidimo samo Toplodolsku reku, dok je Visočica, koja dolazi s istoka, ,,sakrivena'' od naših pogleda:

Brdo, koje se do visine od 883 m uzdiže iznad ušća, naziva se Surlica. Vraćamo se na put i krećemo uzvodno, prema Toplom Dolu. Uzput se sladimo ukusnim kupinama, kojih ovde ima u izobilju, a uživamo i u pogledu na Toplodolsku reku:

Posle desetak minuta hoda stižemo do mesta na kome se, s desne strane, nalazi neugledno skretanje na šumsku stazu. Ukoliko za njega ne znate, lako ćete produžiti dalje. Ono nas vodi do mesta gde se nekada nalazio stari Mrtvački most. Najlakše ćete ga prepoznati po oznakama na kolovozu koje su ostavili aktivisti pokreta ORSP. Ovo je poziv za nadležne da ga bolje obeleže. U protivnom će jedno zanimljivo mesto pasti u potpuni zaborav. Udaljenost od novog, betonskog Mrtvačkog mosta je oko 800 m:

Spuštamo se stazicom, koja na jednom mestu povija oštro udesno:

Teren je vrlo strm, a ostaci starog mosta su na vrlo nepristupačnom mestu. Dunja ostaje da me čeka na bezbednom, a ja pokušavam da pronađem pravi ugao za slikanje, što je veoma teško:

Pretpostavljam da bi najbolje fotografije bile iz samog korita reke, ali za tako nešto nemam vremena. Poslednji put sam ovde bio u junu 2019, nakon povratka iz doline Debeldelskog potoka. Ovde su leva i desna obala Toplodolske reke najbliže jedna drugoj.

Stari most, koji se nalazio na ovom mestu, služio je stanovništvu Toplog Dola i Zaskovaca sve do tridesetih godina prošlog veka. Postoji priča da se na ovom mestu odigrala bitka hajduka i Turaka. U tom boju je navodno učestvovao čuveni hajduk Stojan Stefanović Dubanća iz sela Oreovica. Jedna verzija priče govori da je on na Mrtvačkom mostu sačekao spahiju Huseina koji je nosio harač od preko dvadeset hiljada groša. Turci su se odmarali u neposrednoj blizini mosta, a hajduci su ih napali. U tom sukobu je poginuo spahija Husein. Od tada se ovaj most naziva ,,Mrtvački most'' - napisao je Dr I. Krajač u ,,Hrvatskom planinaru'' davne 1926. godine, kada je putovao ovim delom Srbije.

Već sam pisao da je novi Mrtvački most, kakvog danas poznajemo, izgradio 1933. godine Dimitrije Mladenović - Mita Gaga, rođeni Toplodolac i osnivač ,,Tigra''. To je skratilo put brojnim vojnicima, žandarima, ovčarima, kačkavaljdžijama, rabadžijama, trgovcima, učiteljima i svim drugim koji su nekada iz Toplog Dola do Pirota išli dolinom Visočice, preko nekadašnjeg sela Zavoja i današnjeg Nišora. Mita Gaga je to učinio za potrebe tadašnje hidrocentrale ,,Temac'' i ljudi su zaprežnim kolima, konjima i peške stizali mnogo brže do grada preko Temske. Zanimljivo je da se na mestu novog Mrtvačkog mosta, koji naravno u prošlosti nije imao izgled današnjeg betonskog mosta, u martu 1944. godine odigrala čuvena bitka u kojoj je Nišavski partizanski odred porazio višestruko brojniju jedinicu bugarske vojske. Ispred Mrtvačkog mosta se nalazi spomen-obeležje posvećeno tom događaju.

Posle posete ovom mističnom mestu, Dunja i ja produžavamo dalje putem. Imamo fantastičan pogled u kasno letnje popodne na suprotnu stranu reke i prelepe stene na njoj:

Posle nekoliko oštrih krivina i dvadesetak minuta hoda od skretanja za stari most, dolazimo do mesta sa koga ćemo sići do vira Ogorelica. Tu se nalaze stari kameni krst i temelji nekoliko pojata:

Sledi spust strmom, prašnjavom stazom, u donjem delu kroz šumu. Podsetio nas je na spust do nekih od najlepših grčkih plaža.

Na Ogorelici nema kupača, ali zatičemo prijatelje iz Pirota, Štefa i Ivicu. Uživaju u lepoti ovog bajkovitog mesta:

Toplodolska reka je sada mala i lako se, skakutanjem po oblom kamenju roze boje, prelazi s jedne obale na drugu. Ovo je izuzetno mesto, veoma pogodno za organizaciju izleta. Zbog nas i budućih generacija, ne smemo dozvoliti da nam neko ovu lepotu oduzme:

Trajanje relacije: oko 3h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: mesto na kome se nekada nalazio stari Mrtvački most, predmet priča i legendi ovdašnjeg stanovništva; prelepa dolina (ili kanjon) Toplodolske reke sa fantastičnim virom Ogorelica

Rizici: skretanja sa asfaltnog puta prema Toplom Dolu do oba mesta nisu dobro obeležena; u blizini starog Mrtvačkog mosta treba biti obazriv zbog strmog terena; nezgodan i strm spust do vira Ogorelica (naporan uspon u povratku)

Komentari

Novi komentar