1jan2019 Strelac i Crkva Uspenija Presvete Bogorodice

Poslednjih godina imam običaj da prvojanuarsko jutro, nakon dočeka Nove godine, provedem u prirodi, obilazeći neka meni zanimljiva mesta. Ovog puta sam posetio babušničko selo Strelac. Oduvek je bilo jedno od najvećih i najrazvijenijih lužničkih sela, ali mi se čini da posrće u borbi za opstanak i da polako gubi na svom značaju.

Uživanje je bilo izvoziti 40 km puta od Pirota do Strelca - lepo i mirno vreme, automobili su se na putu mogli na prste izbrojati. Uzput sam uživao u pogledu na Stolski kamen i Rnjos:

Iako predstavlja ,,važno'' selo u lužničkom kraju, Strelac ima pomalo zabačen položaj. Nalazi se na oko 15 km od Babušnice, oko 1.5 km van važnog puta koji povezuje ovu varošicu sa Zvoncem i Zvonačkom Banjom, na mestu gde se nekoliko manjih rečica sliva sa planine Talambas i uliva u Murgavicu:

Put od Babušnice je na pojedinim mestima prilično loš, a ubedljivo najgora deonica je kod samog skretanja za selo:

Strelac je 1948. godine imao skoro 1600 stanovnika, a po popisu iz 2002. ih je bilo nešto manje od 400. Slično drugim lužničkim selima, sastoji se od više udaljenih mahala. Postoji više legendi o poreklu imena Strelca, a zanimljivo je da je još u XVI veku selo postojalo pod sadašnjim imenom.

Ja sam ostavio auto na samom ulazu u selo i nadalje krenuo peške, s ciljem da posle dužeg vremena obiđem Crkvu Uspenija Presvete Bogorodice, koja se nalazi u južnom delu. Inače ovde sam zadnji put bio u aprilu prošle godine kada sam sa svojom porodicom išao do mesta Skokovi, nizvodno od sela, a Strelac sam posećivao i ranije. Tako mi je u maju 2017. ovo selo bila polazna tačka za osvajanje vrha Talambas, zajedno sa kolegom Dejanom Tričkovićem.

U centru sela nalazi se nekoliko zanimljivih objekata. Jedan od njih je spomenik posvećen poginulim meštanima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Spisak imena je podugačak:

Ispred ovog spomenika je česma posvećena jednom događaju iz Drugog svetskog rata. Naime, u Strelcu je 6. septembra 1944, samo par dana pre oslobođenja ovog kraja od Bugara, formirana Prva pirotska partizanska brigada, kasnije nazvana 25. srpska brigada.

Na susednoj zgradi, koja verovatno predstavlja zadružni dom (u okviru koga je i poštanska kancelarija), nalazi se spomen-ploča posvećena žrtvama fašističkog terora. Kao i neka susedna sela (pre svih Stol), Strelac je teško stradao za vreme Drugog svetskog rata i bio gotovo spaljen od strane bugarske okupatorske vojske. Spisak imena na ovoj ploči je još duži:

U susednom dvorištu nalaze se Osnovna škola ,,Dobrinka Bogdanović'', a u okviru nje i Dom za decu bez roditeljskog staranja, jedini u Pirotskom upravnom okrugu. Lokalne samouprave i ,,Tigar Tyres'' dosta pomažu ovu ustanovu i trude se da stanarima Doma olakšaju odrastanje.

Škola je dobila ime po Dobrinki Bogdanović koju su kao sekretara SKOJ-a zverski ubili Bugari u obližnjem selu Crvena Jabuka, maja 1944. godine. Dobrinka je tada imala samo 21 godinu.

Tog prvog jutra 2019. godine, ovde nije bilo nikoga. Inače, kao i sva sela, Strelac oživi u toku letnjih meseci. Tako je u junu prošle godine ovde održan Dečji obrazovno-istraživački kamp, u kome su učešće uzela i deca iz pirotskih škola.

Odmah iza škole krenuo sam puteljkom prema crkvi. Prati tok Ravne reke koja dolazi sa severnih padina Talambasa i koja u ovo doba godine više liči na potočić.

Posle stotinak metara treba preći most i skrenuti levo na put koji vodi do crkve:

Nadalje je put bio veoma blatnjav, tako da su se gumene čizme pokazale kao dobar izbor obuće:

Crkva se nalazi iza poslednjih seoskih kuća. Da bi se došlo do nje, pred kraj puta se bukvalno mora pregaziti potok:

Od centra sela do crkve mi je bilo potrebno desetak minuta hoda. Zadnji put sam je posetio u oktobru 2012. Prilično je velika i obnovljena je 1998. godine. Nažalost, vrata su bila zaključana.

Pored crkve je i veliki zvonik, a na njemu ploča sa podacima o meštanima Strelca koji su svojim prilozima pomogli nabavku zvona 1934. godine:

Zanimljivo je da je ova crkva najstarija obrazovno-vaspitna ustanova na teritoriji opštine Babušnice jer je u okviru nje 1843. godine počela sa radom škola u Strelcu. Najpre je opismenjavala sveštenike, a kasnije je prerasla u pravu školu. Osnovna škola u Babušnici je počela sa radom tek 1886. godine.

Više informacija o ovom interesantnom selu i njegovoj crkvi možete pronaći u monografiji sela Strelca, autora Branimira M. Radenkovića, koja je publikovana 2016. na desetogodišnjicu autorove smrti. Elektronsko izdanje ove knjige nalazi se na adresi http://www.monografija.rs.

Trajanje relacije: oko 2.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: nekada značajno i veliko selo sa crkvom od izuzetne važnosti za lužnički kraj

Rizici: blato, neizbežno gaženje potoka

Komentari

Novi komentar
Миомир Станковић
Када смо 28. априла прошле године са пријатељем, са којим бициклама обилазимо овај наш прелепи Пиротски крај, кренули на кружну бициклистичу туру Пирот - Звонце - Бабушница - Пирот (око 100km) циљ нам је био да посетимо и Стрелац, међутим, ту намеру нам је осујетио кишни облак који се спуштао са Таламбаса према Бабушници те смо због њега одустали од спуста у село. Остао је договор да ове године обиђемо Стрелац.
Иначе ова бициклистичка тура спада у једну од тежих коју смо возили, а уједно и једну од лепших.
Pirotski kraj
Odlična biciklistička tura koja prolazi kroz teritoriju tri opštine (Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica) i krajeve izuzetne lepote (kanjon Jerme, Derekul ili kraj oko sela Zvonca, dolina Murgavice). Svaka čast Miomire!