19jan2019 Kozarica (Dimitrovgrad)

Jesenas sam sa kolegama sa posla bio na Pametniku iznad Dimitrovgrada. Ovog puta sam u društvu svoje ćerke bio na još jednom mestu sa koga je lep pogled na ovu varošicu i pograničnu zonu sa Bugarskom. Nalazi se nešto istočnije od Pametnika, bliže granici, ali i na većoj visini.

Sa Dunjom sam imao veoma zanimljivo prepodne jer smo pre uspona na Kozaricu prisustvovali plivanju za Bogojavljanski krst, i to dva puta - najpre na pirotskom gradskom kupalištu, a potom i u centru Dimitrovgrada, na mestu zvanom Dvomostovlje. Evo kako je to izgledalo na Ginskoj (Nišavi) u Dimitrovgradu:

Na oko 4 km od ovog mesta, putem prema Smilovcima i dimitrovgradskom Gornjem Visoku, nalazi se prevoj Kozarica (755 m nadmorske visine). To nam je bila polazna tačka za uspon na istoimeno brdo i njegov najviši vrh koji se naziva Gosen, a koji je visok 821 m. Sa puta iznad Dimitrovgrada, i sa samog prevoja, Kozarica izgleda ovako:

Na prevoju je skretanje za pogranično selo Bačevo, kao i put koji vodi do vrha Gosen. Očekivao sam da na njemu vidim kombinaciju snega i blata, ali su ovde vremenski uslovi nešto drugačiji nego u Pirotu, tako da je put do vrha bio pod snegom:

Uspon na Kozaricu ovim putem ne predstavlja nikakv problem. Nama je do vrha trebalo oko 25 minuta, a u povoljnijim vremenskim uslovima to traje i kraće. Relacija predstavlja prijatnu šetnju, uspon je ujednačen, a skrećem pažnju da vam mir u ovom području mogu pokvariti lovci. Mi smo ih sreli u velikom broju.

Negde na pola puta se izbija na proplanak na kome treba skrenuti pod pravim uglom desno:

Usledila je deonica gde je sneg bio najdublji, a kretanje najteže. Zatim se sa leve strane otvara lep pogled na granični prelaz sa Bugarskom i selo Gradinje:

Ubrzo se stiže na vrh na kome se nalazi televizijski repetitor koji omogućava prijem televizijskog signala stanovnicima dimitrovgradske opštine:

Predajnik na Kozarici je postavljen i pušten u probni rad oktobra 1964. godine i tada su stanovnici Dimitrovgrada mogli prvi put da prate televizijski program na prijemnicima u svom gradu. Kako su tekli radovi na podizanju predajnika i kakvu je euforiju u varoši izazvao ovaj događaj možete da pročitate na sledećoj adresi: 

http://muzejcaribrod.blogspot.com/2013/10/kada-je-postavljen-tv-prijemnik-na.html

Nažalost, u NATO-bombardovanju u proleće 1999. godine, stari televizijski predajnik na Kozarici je uništen, tako da se sada na vrhu Gosen nalazi novi predajnik. Kada sam prvi put dolazio na ovo mesto, u januaru 2011, nije bilo snega i bili su vidljivi tragovi uništenog, starog predajnika. Ovog puta vreme i sneg su učinili svoje pa nije bilo tragova bombardovanja.

Sa ovog mesta nije najbolji pogled na sam Dimitrovgrad. I dalje je mnogo bolji pogled u pravcu Bugarske, a za lepši pogled na varošicu morate se malo pomučiti, sići nešto niže i pronaći pravo mesto:

Rastojanje do Dimitrovgrada vazdušnom linijom je oko 3 km. Ovako izgleda pogled na zapad, prema Paskašiji i Neškovom vrhu iznad pirotskog sela Obrenovca:

Zbog konfiguracije terena, rastinja i vremenskih uslova, nije bio dobar pogled ka severu i Staroj planini.

U povratku nam je trebalo 20-ak minuta do prevoja gde smo ostavili auto. Puni utisaka, nakon lepo provedenog prepodneva, vratili smo se kući. Udaljenost prevoja od naše kuće u Pirotu je oko 29 km.

Trajanje relacije: oko 2.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: lagana šetnja sa prevoja Kozarica do vrha Gosen, lep pogled na pogranični deo i Dimitrovgrad 

Rizici: lovci!

Komentari

Novi komentar