11jul2021 Potražite planinarski dom Ploče, nedaleko od plantaže lavande iznad Crvene Reke

Mesec jul je idealna prilika da do Niša krenete opušteno i sporednim putevima. Na svega 2.5-3 km od Crvene Reke nalazi se velika plantaža lavande i drugih lekovitih biljaka. Nakon što je posetite i svoja čula ispunite pejzažima ljubičaste lavande u cvetu i fenomenalnim pogledom na okolinu, sa opojnim mirisom lavande u nozdrvama produžite malo dalje i obiđite još jedno zanimljivo mesto.

 

Kada sam ovim krajem prolazio 26. jula 2017, u nameri da fotografišem plantažu sa lavandom u cvetu, bilo je očigledno da sam zakasnio. Berba je bila završena, ali je u vazduhu i dalje bio prisutan jak i aromatičan miris lavande. Zbog toga vam savetujem da posetu ovom lepom mestu planirate malo ranije, najkasnije do polovine jula.

Produžio sam kolima dalje, prema prevoju Ploče. Nakon nekoliko kilometara ulazi se na teritoriju grada Niša. Ovo mesto je obeleženo plavom tablom na kojoj je informacija da se napušta teritorija opštine Bela Palanka. Iz suprotnog smera to izgleda ovako (slika je od 14. decembra 2014):

Malo dalje od ovog mesta, na oko 4 km od plantaže lavande, nalazi se skretanje za planinarski dom Ploče, bazu niških planinara:

Skretanje za dom je udaljeno od Pirota oko 48 km. Samo 1.5-2 km dalje nalazi se odvajanje puta za Ravni Do, najistočnije niško selo koje pripada opštini Niška Banja. Još oko 500 m dalje je čuveni prevoj Ploče, najviše mesto na alternativnom putu koji povezuje Niš sa Belom Palankom i Pirotom. Zanimljivo je da je, do probijanja ,,Nišavske magistrale'' kroz Sićevačku klisuru 1964. godine, ovo praktično bila najkraća i jedina veza Niša sa Belopalanačkom kotlinom i dalje sa Pirotom i Bugarskom.

Planinarski dom je na svega nekoliko stotina metara od asfaltnog puta, u lepoj hrastovoj šumi, okrenut prema Suvoj planini. Obeležen je kao ,,kontrolna tačka broj 6’’ na ,,Niškoj transverzali’’ i nalazi se na nadmorskoj visini od 630 m:

Za snabdevanje vodom služi jedan prilično dubok bunar:

U leto pre četiri godine planinarski dom Ploče nije bio u reprezentativnom izdanju, što se vidi i na mojim fotografijama. Da li je u međuvremenu nešto učinjeno da se situacija popravi, treba proveriti. Ako ništa drugo, ovo mesto je vredno pažnje zbog fenomenalnog pogleda na suvoplaninski greben. Sdesna nalevo ređaju se: Mosor, Sokolov kamen, Devojački grob, Trem, Đordina čuka, Golemo stražište, Pasarelo, Smrdan, Rženac, Preslap, Divna gorica, Bogov vrh. U mom slučaju pogled nije bio najbolji zbog niske oblačnosti:

Tu je i staza za moto-kros trke. Tunel ,,Bancarevo'', na novoj deonici auto-puta koja povezuje Niš i Crvenu Reku, udaljen je od ovog mesta vazdušnom linijom svega 1.5 km. U vreme kada su pravljene ove fotografije radovi na njegovom probijanju bili su u punom jeku.

Trajanje relacije: oko 2.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: sjajan vidikovac sa fenomenalnim pogledom na severne padine Suve planine; mogućnosti za prethodni obilazak velike plantaže lavande iznad Crvene Reke i nastavak puta prema Nišu

Rizici: nema

Komentari

Novi komentar