19may2019 Vzganica - Dupni kamik - Kitka

Nastavljam lepu praksu da vikendom vodim svoje drage kolege do lepih, zanimljivih i manje poznatih mesta u našem kraju. Ovog puta nam je cilj bio Dupni kamik, jedno veoma zanimljivo i atraktivno mesto, nedovoljno poznato Piroćancima. Iskoristili smo priliku da se popnemo i na obližnji vrh Kitku (1209 m) i uživamo u pogledu sa njega na okolinu.

Dupni kamik se nalazi na južnim padinama planine Del, koja predstavlja ogranak Vidliča i razdvaja dolinu Dobrodolske reke od doline Visočice i Zavojskog jezera. Nalazi se tačno preko puta Planinarskog doma, omiljenog izletišta stanovnika Pirota, i pripada ataru sela Dobri Do. Vazdušnom linijom je od Planinarskog doma udaljen oko 3.5 km i nalazi se na približno istoj nadmorskoj visini (oko 1070 m).

Ovo mesto je u prošlosti bilo poznato kao stecište hajduka. Čini ga lepa livada, sa južne strane oivičena stenama, na kojima se na jednom mestu nalazi poveći otvor ili ,,dupka''. Otuda Dupnom kamiku pomalo neobičan naziv.

Ovo je bio moj treći odlazak na Dupni kamik. Prva dva puta sam detaljno opisao u svojoj knjizi: 28. decembra 2011. sam to učinio po izuzetno hladnom vremenu i magli, a 4. avgusta 2014. - u sasvim drugim vremenskim prilikama. Tada me izgled nepokošene i napuštene livade na Dupnom kamiku pomalo i razočarao, ali sam nekako imao osećaj da ću je ovog puta zateći u mnogo boljem izdanju. Nisam se prevario - definitivno je proleće najbolji izbor za odlazak do ovog mesta izvanredne lepote.

Kao i prva dva puta, za početak pešačke relacije do Dupnog kamika je izabrana Vzganica, prevoj na oko 1050 m nadmorske visine, koji se nalazi na nekih 2.5 km posle Planinarskog doma, u pravcu sela Rsovci. Vzganica je ,,carstvo'' prelepih jela i smreka, a takođe predstavlja i polaznu tačku za odlazak do sve posećenijeg vidikovca Kozji kamen. Ipak, putevi za Dupni kamik i Kozji kamen se razlikuju i nemaju zajedničkih tačaka. Skretanje za Dupni kamik je par stotina metara pre obeleženog odvajanja za Kozji kamen i na njemu nema nikakvih markacija:

Put u prvom delu vodi kroz šumu. Kao i obično, bio je prilično raskvašen i blatnjav. Najpre bez većih skretanja vodi na sever. U pojedinim delovima, Dušan, Dejan i ja smo morali da se probijamo kroz šumu u želji da izbegnemo gaženje dubokog blata:

Posle otprilike pola sata izbija se na proplanak i kretanje nadalje je dosta lakše. Sa leve strane je duboka dolina Dobrodolske reke, a sa desne venac Dela i duboke vrtače po kojima je ovaj kraj poznat:

Odavde put vodi ulevo u pravcu Dupnog kamika. Nema većih promena nadmorske visine. Sa jednog mesta se pruža lep pogled na cilj relacije:

Zatim se prolazi ispod jedne borove šume, uz sve lepši pogled na jug, u pravcu Planinarskog doma i Crnog vrha:

Dolazak do stene koje simbolizuje kapiju, označava da je Dupni kamik blizu. Najpre se nailazi na jednu staru česmu sa pojilom za stoku, poznatu pod imenom Virove:

Jedna je od najvećih česama u pirotskom kraju. Sastoji se iz 12 korita koja služe kao pojila za stoku. Iz nje uvek ističe prelepa hladna voda i nikad ne presušuje. Ovde smo bili posle sat vremena hoda od Vzganice. A onda smo imali prilike da uživamo u prelepom prizoru - krave sa obližnje livade su došle da piju vodu:

Odmah potom pred našim očima je bila još lepša slika - livada na Dupnom kamiku sa krdom krava koje su pasle najkvalitetniju prolećnu travu:

U kutku Dupnog kamika nalazi se pojata u kojoj smo sreli nekoliko čoveka. Imaju ambiciozne planove da prošire svoje krdo. Izgled pojate pomalo odudara od prelepe okoline i ruži sliku Dupnog kamika, ali u pitanju je privatno vlasništvo i volja vlasnika:

Najpre smo sa jednog pogodnog mesta uživali u pogledu na okolinu - venac Vidliča sa Visokom stenom (najviši vrh 1338 m), Planinarski dom, Crni vrh (1152 m):

U dolini Dobrodolske reke, u Pirotu poznatije kao Gradašnička reka, nalazi se nekoliko pojata do kojih vodi put iz Dobrog Dola. Ispod Dupnog kamika je jedan deo gde je borova šuma stradala u požaru 26. marta ove godine. Po podacima sa interneta, izgorelo je oko 20 hektara borove šume, a vatra je bila zahvatilo i suvu travu i nisko rastinje:

Zatim smo pažnju usmerili ka glavnoj atrakciji Dupnog kamika - dupki u kamenu:

Popeli smo se do nje, a kao i mojim kolegama, i za mene je ovo bio prvi put da posmatram okolinu kroz otvor u steni:

I na suprotnu, severnu stranu pogled je bio prelep:

Oduševljeni krajolicima, postavili smo sebi novi zadatak - uspon na vrh Kitku (ili Ćitku, kako ga nazivaju meštani). Nalazi se na 1-1.5 km vazdušne linije severozapadno od Dupnog kamika i istočno od sela Dobri Do. Kitku čine dva kupasta vrha približno iste visine, na međusobnom rastojanju od nekoliko stotina metara. Za planinare je interesantniji nešto viši, zapadniji vrh, na kome se, poput najpoznatijih staroplaninskih vrhova, nalazi betonski stub.

Kitku sam obilazio tri puta - prva dva puta iz Dobrog Dola (sam - avgusta 2004, i sa kumom Marjanom - oktobra 2011), a poslednji put u septembru 2015. sa Koprivštičkog krsta. Uspon na Kitku iz Dobrog Dola mi je uvek bio izuzetno naporan, što zbog velike visinske razlike, što zbog puteljaka i stazica koji se na terenu gube, a najviše zbog teško prohodne grabove šume i niskog rastinja na južnim padinama koji se moraju savladati.

Zatim sam proučavajući kartu, a i iz priča iskusnijih planinara, shvatio da je na ovaj vrh mnogo lakše doći sa puta za Zavojsko jezero, tj. sa skretanja koje se nalazi neposredno pre pomenutog Koprivštičkog krsta. Tako sam u jesen 2015. na vrhu bio posle samo 55 minuta hoda od asfaltnog puta, pri čemu sam na Kitku izašao sa suprotne, severne strane, sa jedne travnate zaravni koja dopire do 1125 m. Ona se nalazi između dva paralelna venca planine Del. Severni venac se naziva Pažar i strmo se spušta ka Zavojskom jezeru, a na južnom se nalazi vrh Kitka.

Sada smo Dušan, Dejan i ja krenuli ka toj zaravni i njenom najvišem delu sa suprotne, jugoistočne strane. Za nama je ostao Dupni kamik:

Našli smo se u prelepoj travnatoj dolini između Pažara i kupastih vrhova Kitke:

Posle dvadesetak minuta hoda od pojate na Dupnom kamiku, stigli smo na najvišu tačku. Odatle smo mogli da vidimo Koprivšticu sa njena tri planinska venca i dve doline između njih (Pravac, Marine livade, Golaš). Iz iskustva sam znao da ovde treba skrenuti levo u šumarak i pronaći stazu koja će nas odvesti do vrha:

Uspon je trajao oko 15 minuta. Sa južne strane vrha nalazi se veliki kameni zid:

Na Kitki nas je dočekao jak vetar. Moji drugovi su uživali u pogledu koji odavde puca na sve četiri strane sveta:

U daljini smo mogli da vidimo Belu Palanku, Divnu goricu, Trem, Sokolov kamen, Svrljiške planine, Vlašku planinu, Greben i Ruj. Posebno su moje kolege bile oduševljene pogledom na branu na Zavojskom jezeru, Belan, Sirmanički vrh, Vrtibog, Mramor, Bratkovu stranu, Babin zub, Midžor, Tri čuke, Kopren, Srebrnu glavu i Kom:

Tako sam se ja, pomalo neplanirano, po četvrti put našao na Kitki, uz mnogo manje napora u poređenju sa ranijim dolascima. Kompletna relacija Vzganica - Dupni kamik - Kitka duga je oko 7 km i preporučujem je svima.

U povratku sa vrha nam je trebalo oko 1h 35 min do Vzganice. Iznad Dupnog kamika nas je još jednom dočekao prelep prizor:

Trajanje relacije: oko 5h

Zahtevnost relacije: srednja (3/5)

Karakteristike: prelepa pešačka relacija, ne mnogo naporna; divna livada na Dupnom kamiku sa atraktivnim otvorom u steni i česmom Virove, izuzetan pogled sa Kitke; najbolje vreme za posetu je proleće

Rizici: blato - naročito u prvih pola sata hoda od Vzganice

Komentari

Novi komentar