28oct2018 Pametnik iznad Dimitrovgrada

U želji da na najbolji mogući način iskoristimo bogomdane lepe oktobarske dane, rešio sam da svoje kolege sa posla odvedem do Pametnika, spomenika na Neškovom brdu iznad Dimitrovgrada. Lako je uočljiv kada se iz pravca Bugarske budete kretali ka Pirotu. Ovu relaciju sam već opisao u svojoj knjizi, a sada sam rešio da do odredišta odemo putem kojim sam išao i u decembru 2011, kada sam prvi put bio na ovom lepom mestu.

Polazna tačka za odlazak do Pametnika na ovaj način nalazi se u dimitrovgradskoj Jokšinoj mali, u severnom delu varošice, pored karakteristične zgrade koja predstavlja bolnicu ili stacionar. Najlakše ćete doći do ovog mesta ako prođete dimitrovgradskom Balkanskom ulicom, od železničke stanice do pružnog prelaza kod Doma zdravlja. Pre prelaska preko pruge skrenite pod pravim uglom levo u Pasterovu ulicu, prođite pored gradske pijace i preko mosta na Ginskoj (Nišavi). Na kraju ulice skrenite ponovo levo i lako ćete pronaći stacionar. Prema putokazu koji ovde stoji, Pametnik se nalazi na udaljenosti od 3 km.

Napominjem da sam prilikom svog odlaska na Pametnik u julu 2014. koristio drugi pravac, sa polaznom tačkom u dimitrovgradskom prigradskom naselju Beleš. Međutim, izgradnjom novog auto-puta i obilaznice oko Dimitrovgrada, ovaj pravac je presečen, krajolik je prilično izmenjen, tako da za uspon na Neškovo brdo treba koristiti pravac iz Jokšine male.

Od stacionara put vodi u pravcu velikog vijadukta na auto-putu. Pogled na njega iz podnožja izaziva uzbuđenje i divljenje. Neposredno ispod vijadukta, na mestu gde se nalazi jedna česma, prestaje asfalt i nadalje se krećete makadamskim putem u pravcu zapada. Kretanje ovim putem je moguće i automobilom ili biciklom, ali ja preporučujem šetnju peške i uživanje u lepim pejzažima.

Put se proteže duž auto-puta i na jednom mestu prolazi ispod njega. Odmah iza ovog mesta on zavija udesno, a ja vam preporučujem da skrenete levo i posetite mesto gde se sada nalaze tri crkvice. Velika je verovatnoća da ćete ovde zateći još nekoga.

Kada sam ja obilazio ovo mesto tokom svojih ranijih uspona na Pametnik, ovde je postojala samo Crkva Svete Trojice. Sada su ovde dograđene još dve bogomolje - Crkva Svete Petke i malena Crkva Svetog Mine, što je pomalo neuobičajeno za pirotski kraj. Sve tri crkvice su obojene različitim bojama. Iza Crkve Svetog Mine nalazi se i izvor sa ,,svetenom vodom'', dobrom za oči.

Crkva Svete Trojice je sagrađena i osvećena 1965. godine. Obnovljena je 2008, kada ju je osveštao sadašnji srpski patrijarh Irinej. Nekoliko desetina metara od Crkve Svete Trojice je paraklis (crkvica prislonjena uz glavnu crkvu) posvećen Svetom Mini. Sagrađen je 1920. godine, a zahvaljujući vernicima, Opštini Dimitrovgrad i dobročiniteljima obnovljen je u periodu od 2012. do 2017. godine. Treća crkvica je posvećena Svetoj Petki i nalazi se između pomenute dve. Njena izgradnja je završena 2016, a bila je potpomognuta i od Agencije za veroispovesti pri Savetu ministara Republike Bugarske.

Pošto posetite ovo interesantno mesto, koje se nalazi neposredno iznad auto-puta, vratite se na put za Pametnik ili krenite uzbrdo od crkvica, skratite rastojanje i izađite na pravac koji vodi prema vrhu. Odavde se pruža lep pogled na deo zapadno od Dimitrovgrada - naselja Beleš i Željušu. U Belešu ćete videti i veliki ribnjak. Malo dalje put prolazi ispod objekta protivgradne zaštite, a zatim polukružno zavija u suprotnom pravcu.

Posle tridesetak minuta hoda kvalitetno nasipanim putem, naćićete se na istočnoj strani Neškovog brda. Na nadmorskoj visini od 678 m nalazi se cilj relacije, spomenik tj. spomen-kosturnica Pametnik. Podignuta je 1887. godine, u znak sećanja na žrtve besmislenog Srpsko-bugarskog rata u novembru 1885. Na to ukazuje i dvojezični natpis na samom spomeniku. Najviše državne delegacije dveju država, Srbije i Bugarske, neretko se susreću na Pametniku zbog njegove simbolike.

Ovo mesto je izvanredan vidikovac, sa koga ćete uživati u panorami Dimitrovgrada i pogledu na granični prelaz Gradina sa Bugarskom. Kao i svi koji dođu ovde, i mi smo napravili veliki broj fotografija i odmorili se pred povratak.

Trajanje relacije: oko 2h (od polazne tačke u Dimitrovgradu), oko 3h (sa polaskom iz Pirota)

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: kvalitetan makadamski put, tri crkvice na jednom mestu, prelep pogled na Dimitrovgrad i njegovu okolinu

Rizici: moguć jak vetar na samom odredištu

Komentari

Novi komentar
Zoran
Pozdrav Gorane! Svaka čast! Velika ljubav i trud uložen u izradi knjige i bloga se vidi u svakom detalju, kao i to da sva ta energija potiče iz ljubavi prema prirodi, Pirotu i pre svega u porodici koja daje snage za sve to. Hvala.