19oct2019 Jama Propas kod sela Činiglavci

Postoje određena mesta u pirotskom kraju do kojih nije preporučljivo ići sam ili bez iskusnog vodiča. Za to postoje dva jaka razloga: 1) do tih mesta ne postoje jasna obeležja pa se do njih teško dolazi i 2) boravak na njima može da bude opasan zbog prirode terena, prisustva divljih životinja, nedovoljne preglednosti u slučaju loših vremenskih uslova i sl. Jama Propas kod sela Činiglavci, u jugoistočnom delu opštine Pirot, ispunjava oba navedena uslova. Danas sam na ovom opasnom, ali i zanimljivom mestu bio sa svojim kolegama sa posla.

Jama Propas se nalazi na južnim padinama planine Vidlič, oko 3 km severno od Činiglavaca i na nadmorskoj visini od oko 710 m. Kraj je u topografskim kartama upisan pod nazivom Pešterica i na granici je pirotske i dimitrovgradske opštine. Činiglavci su od Pirota udaljeni oko 19 km i do ovog sela se lako i brzo dolazi ,,starim'' magistralnim putem u pravcu Dimitrovgrada.

U lepom raspoloženju i po izuzetno prijatnom jutarnjem vremenu, koje je više odgovaralo letnjem nego jesenjem periodu godine, grupa od šest osoba je krenula u novu avanturu. Bili smo prijatno iznenađeni činjenicom da su ulice u najvišem delu sela Činiglavci asfaltirane:

Asfalt nas je ispratio do izlaska iz sela u pravcu severa. Zatim smo prošli pored lokalne protivgradne stanice:

Prvi put sam ovde prolazio 6. oktobra 2012. Tada me do jame Propas poveo Milovan iz Činiglavaca, nekadašnji radnik ,,Tigra'', a sada penzioner. Na visoravni iznad sela danas smo se slučajno sreli - on je išao po drva u obližnju šumu sa svojim prijateljima, a ja sam svoje kolege vodio na isto ono mesto do koga sam sa Milovanom išao sedam godina ranije. Neplaniran i za mene izuzetno emotivan susret:

Možete da vidite da je put vrlo loš i kamenit, uostalom kao i čitav okolni teren. Pogled na predeo u koji smo krenuli izgleda ovako:

Pošto na putu od sela do jame Propas nema nikakvih markacija, morao sam da obratim pažnju na nekoliko ključnih mesta. Prvo od njih je raskrsnica seoskih puteva na oko 1.5 km od centra sela. Na prvoj sledećoj slici smo skrenuli desno, a posle samo par stotina metara opet desno (druga slika):

Do jame Propas sam išao i sâm - 31. marta 2017. Prilikom svog prvog odlaska, u jesen 2012, sa Milovanom sam deo relacije prešao traktorom i tada nisam obraćao pažnju na važna usputna skretanja. Tako sam u proleće 2017. na prethodno prikazanim mestima produžio pravo, put me odveo najpre isuviše na zapad a potom i na sever. Kasnije sam oko sat vremena izgubio u tumaranju nepoznatim i pustim krajem i nekako uspeo da pronađem drugo ključno mesto na putu za jamu, odakle smo svojevremeno Milovan i ja krenuli peške i koje mi je ostalo urezano u sećanju.

Do ovog mesta smo došli brže nego što sam očekivao, oko 35 minuta nakon polaska iz Činiglavaca:

Na mestu prikazanom na poslednjoj slici skrenuli smo pod pravim uglom desno i krenuli u pravcu istoka. Imali smo sve lepši pogled na Činiglavce, Greben i Vlašku planinu:

Najviše 500 m od pomenutog skretanja treba napustiti zemljani put i krenuti u pravcu severoistoka. Najbolje mesto za to je u najnižem delu male doline koja je prikazana na sledećoj fotografiji:

Iako mi je ovo bio treći odlazak do jame Propas, iako sam zadnji put ovde prolazio relativno skoro (pre dve i po godine), bilo mi je teško da odredim mesto gde treba krenuti kroz obližnji šumarak. Imao sam osećaj kao da ovde prvi put boravim. Jednostavno, teren je prilično jednoličan, nema nikakvih orijentira, a ovde se vrlo retko prolazi pa nema ni tragova ljudi ili domaćih životinja. Posle malog napora i ispitivanja okolnog terena, pronašao sam pravi put, prisećajući se činjenice da se mora proći pored kamenih ograda i većih kamenih blokova:

Valja napomenuti da se jama Propas nalazi najviše 500 m od zemljanog puta koji vodi na istok, ali da se do nje moraju proći karakteristična mesta sa poslednjih fotografija. Obećao sam sebi da ću, kada sledeći put dolazim do jame, obavezno poneti obojene mašne ili najlon trakice kojima ću markirati tačan put.

Važan orijentir za snalaženje u ovom teškom kraju je Vrtop, velika i duboka vrtača do koje smo stigli pomenutom stazom. Moram da skrenem pažnju da ta staza, u zavisnosti od tipa podloge, na pojedinim mestima predstavlja jasan put, ali da se na travnatom terenu u potpunosti gubi i da ju je nemoguće pratiti celom dužinom.

Jama Propas se nalazi na nekih 200 m iznad Vrtopa i to u njegovom severozapadnom delu. Skrivena je u jednom šumarku i nije ju lako pronaći na jednoličnom, krševitom terenu:

Pogled na ulazni deo vrtače Vrtop sa mesta gde se nalazi jama Propas izgleda ovako:

Posle otprilike 1h 20 min hoda od Činiglavaca, našli smo se pred velikim otvorom jame. Ovo čudno mesto izgleda, u isto vreme, i spektakularno i opasno, podiže adrenalin i izaziva strah. Ogromna rupa, prečnika 5-10 m je neobeležena i neobezbeđena:

Jamu Propas su prvi organizovano posetili i ispitali speleolozi ASAK-a (Akademskog speleološko-alpinističkog kluba iz Beograda) u januaru 2010. Tokom 2011. godine detaljno je topografski snimljena, a nakon dvogodišnjih sistematskih i multidisciplinarnih istraživanja nastao je sveobuhvatan nacrt ovog jedinstvenog speleološkog objekta. 

Jama ima vertikalnu denivelaciju (dubinu) od 72 m. Dvorana je eliptičnog oblika, dimenzija 150x100 m, a visina dostiže i do 26 m od dna dvorane koje je vrlo raščlanjeno i sa sopstvenim mikroreljefom. Proračunata zapremina objekta je oko 115000 m3, a površina dna oko 13000 m2. Sa ovakvim dimenzijama, to je jedna od najvećih dvorana ne samo u Srbiji već i na Balkanu.

http://speleoasak.blogspot.nl/2012/06/nacrt-jame-propas-ciniglavci-pirot.html https://picasaweb.google.com/107614549884609524708/JamaPropas?gsessionid=BMXv3MkuI7Co0VPTuMM9EA

Preporuka svima je da najpre pogleduju izuzetno atraktivne fotografije na gore navedenim internet stranicama, a da onda pokušaju da lično dožive ovu jamu, koja predstavlja zaista retku prirodnu pojavu.

Boravak pored jame smo iskoristili za fotkanje i slikanje iz svih mogućih uglova:

Ono što posetioci jame Propas neizostavno rade jeste gruba ,,provera'' njene dubine bacanjem predmeta u tamni otvor ponora. Interesantno je da smo jedva uspeli da pronađemo par kamena za taj eksperiment i da smo uglavnom koristili komade drveta. Jednostavno, svo okolno kamenje je već pobacano u jamu (slično je i sa jamom Bezd'nka u okolini Preseke). Bačen kamen ili veće drvo odzvanja sigurno 5-6 sekundi pre nego što padne na dno:

Kako bi zainteresovanima olakšao dolazak do ovog zanimljivog mesta, navodim njegove kordinate: 43.068265N i 22.738786E ili 43o04'05.8''N i 22o44'19.6''E.

Zvuči neverovatno činjenica da se na ovom mestu pod zemljom nalazi dvorana koja je približnih dimenzija kao i ,,Kombank arena'' na Novom Beogradu!

Za povratak od jame Propas do sela Činiglavci bilo nam je potrebno tačno sat vremena:

Obišli smo nekoliko važnih mesta u selu. Najpre stari obročni krst u gornjem delu sela, posvećen Svetoj Petki:

Zatim staru Crkvu Svetog arhangela Mihaila, koja je delimično obnovljena u jesen 2017, mada treba uložiti još truda i sredstava za njenu konačnu obnovu:

I na kraju, malena crkvica ili manastir posvećen Svetoj Mariji Magdaleni, na brežuljku na desnoj obali Nišave, na ulazu u Činiglavce:

Veliki pozdrav od mene i mojih kolega sa vidikovca pored crkvice

 Svete Marije:

Trajanje relacije: oko 4.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: zanimljivo i neobično mesto, svedok tragičnih priča iz prošlosti

Rizici: put do jame je neobeležen, ići samo u društvu iskusnog vodiča ili nekog od meštana (na kraju krajeva - kontaktirajte mene!); boravak na obodu ponora dubokog 72 m je izuzetno opasan jer je otvor neobezbeđen; nema izvora sa vodom za piće

Komentari

Novi komentar
Brankica
Vama svaka cast i hvala sto nase najlepse selo na svetu posecujete.....