30jun2020 Protopopinsko jezero i farma ,,Ravna šuma''

Nakon posete lužničkom kraju i obilaska Manastira Sveta Petka, popodne sam proveo u drugom delu Pirotskog okruga, ovog puta sa svojom ćerkom Dunjom. Uživali smo u lepom vremenu i prelepim pejzažima na obalama jednog od dva Smilovska jezera u opštini Dimitrovgrad.

O Smilovskim jezerima i farmama koje smo posetili tog dana već sam pisao na blogu. Stoga samo kratko podsećanje da su Smilovska jezera Savat 1 i 2 u stvari veštačke akumulacije napravljene u periodu od 1979. do 1985. godine za potrebe navodnjavanja i odvodnjavanja Smilovskog ili Odorovskog kraškog polja, po kome su i dobile ime. Savat 1 je manje jezero i prostire se na oko 5.5 hektara, sa najvećom dubinom od 6 m. Poznato je i pod nazivom Protopopinsko jezero, jer se nalazi u blizini Protopopinaca, sela poznatog po očuvanju autohtonih rasa goveda, ovaca i koza. Nadmorska visina je oko 710 m.

Nakon prolaska kroz Dimitrovgrad, preko prevoja Kozarice i kroz selo Radejnu, a malo pre jezera Savat 2, skrenuli smo desno na sledećoj raskrsnici:

Ovo mesto je od Dimitrovgrada udaljeno oko 10 km. Neposredno nakon skretanja zastajemo kod farme ,,Cvetkov''. Na internetu je predstavljena kao ,,farma budućnosti'', odnosno kao ,,najveća i najmodernija farma u jugoistočnoj Srbiji'':

Uslovi za uzgoj krava ovde su gotovo idealni - vode ima u izobilju, a trava je sočna i zelena. Produžavamo dalje. Nažalost, posle farme prestaje asfalt pa je deonica od oko 1 km do Protopopinskog jezera u stvari tvrd i prašnjav makadamski put:

Ostavljamo automobil na južnoj obali jezera. Uživamo u pogledu:

Ima puno ribolovaca - potvrda da su Smilovska jezera ,,magnet'' za pecaroše iz ovog dela Srbije. Dunja i ja imamo za cilj da obiđemo ,,Ravnu šumu'', porodičnu farmu Aleksandra Vasova, a ja znam da najbolji put do nje vodi severnom, suprotnom stranom Protopopinskog jezera. Farma je od njegove istočne obale udaljena svega nekoliko stotina metara. Međutim, ja odlučujem da do nje dođemo iz drugog pravca, što se malo kasnije pokazalo kao loš izbor. Najpre produžavamo putem koji vodi na istok, a zatim lutamo petnaestak minuta:

Na farmu i porodično imanje dolazimo iz pravca kojim obično ne dolaze posetioci. Najpre uočavamo raznovrsnu i lepu živinu:

Iako nemamo nikakve loše namere, osećamo se pomalo neprijatno jer smo upali na privatni posed. Na našu sreću, psi čuvari su omamljeni letnjom vrućinom. Prolazimo pored objekata farme, ali je jasno da na njoj trenutno nema ljudi:

Odmah do farme uočavamo kuću i ljude u njenom dvorištu. Srećemo oca Aleksandra Vasova, vlasnika farme ,,Ravna šuma''. Čovek nam objašnjava da je Aleksandar sa stokom na ispaši u blizini jezera. Sluga koji obavlja te poslove je na zasluženom godišnjem odmoru pa vredni Aleksandar svakodnevne obaveze oko brojne i raznovrsne stoke završava sam.

Vraćamo se putem prema jezreru pomalo razočarani. Jesmo bili na farmi ,,Ravna šuma'', ali videli smo samo mali deo njenog životinjskog sveta. Pouzdano znam da Aleksandar ovde uzgaja neobične i autohtone rase životinja i da osim živine ima i ovce, koze, konje, krave, pse, čak i južnoameričke lame. Posebno su nam one bile interesantne i zanimalo nas je kako su se prilagodile balkanskom tlu i prelepom kraju na padinama Vidliča koji se naziva Zabrđe. Znao sam da će Aleksandar sa ispaše doći umoran, čak smo ga i videli u daljini u povratku, južno od jezera, blizu mesta gde smo malo ranije prošli. Međutim, nisam želeo da remetimo njegov mir i harmoniju koje je očigledno pronašao nedaleko od Protopopinskog jezera. Tako smo upoznavanje sa brojnim i neobičnim vrstama životinja Dunja i ja ostavili za neku drugu priliku.

Put od farme do jezera izgleda ovako:

Severno od jezera prolazi isti onaj put kojim smo mi došli do njega. On prolazi između jezera Savat 1 i 2, a dalje produžava do česme ispred Protopopinaca. Tamo se nalazi važna raskrsnica. Na jednu stranu sa nje se može za Mojince i dimitrovgradski Gornji Visok, a na drugu za Brebevnicu i Mazgoš.

Ovde je smešten i Centar za hiporehabilitaciju, osnovan 2012. godine u okviru projekta koji je podržala Evropska unija. Aktivnosti Centra prvenstveno su okrenute ka rehabilitaciji dece sa smetnjama u razvoju, ali se radi i sa odraslim osobama. Ovde rado dolaze, na časove rekreativnog jahanja, porodice sa decom iz različitih mesta u Srbiji, ali i iz Bugarske, najčešće subotom.

Nedaleko odavde je Smilovsko jezero Savat 2 koje je veće po površini:

Dunja i ja prelazimo preko neke vrste ,,prevlake'' koja razdvaja dva jezera i nakon 50 minuta ,,zatvaramo'' krug oko Protopopinskog jezera:

Trajanje relacije: 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: malo, ali lepo veštačko jezero sa prelepom okolinom i sa mogućnostima za aktivan odmor u neposrednoj blizini - ribolov, hiporehabilitacija, farma autohtonih i neobičnih vrsta životinja

Rizici: prilaz jezeru nije adekvatno uređen, a jezerska voda nije namenjena za kupanje već isključivo za ribolov

Komentari

Novi komentar