27dec2020 Ljuberađa i crkva u Radinjincu

Pre par godina sam na oglasnoj tabli u centru Babušnice slučajno video poziv da se dobrotvornim prilozima pomogne obnova stare seoske crkve u selu Radinjincu. Do tada sam nekoliko puta obilazio ovo selo, najviše zbog kanjona Stolske reke, ali za postojanje crkve u njemu nisam znao. Poslednje nedelje 2020. sam je posetio i obradovao se činjenicom da je uspešno renovirana.

Do Ljuberađe od Pirota ima 32 km puta. O ovom selu, odakle je rodom moja majka, već sam pisao na blogu kao o ,,nesuđenom centru Lužnice''. Pre neki dan ga je reporter televizije ,,Prva'' nazvao ,,nekada bogatom varošicom, a danas siromašnim selom'', što najbolje oslikava kakav je značaj za lužnički kraj nekada imala Ljuberađa, a kakve teške dane proživljava sada. Neću više o ovom selu, samo ću reći da sam za polaznu tačku do obližnjeg Radinjinca izabrao plato na kome se nalaze stara seoska škola u Ljuberađi i Crkva Svetog Ilije:

Odmah do crkve je veliki most na Murgavici, a malo niže - ušće ove reke u Lužnicu. Tek od Ljuberađe, Lužnica postaje ,,prava'' reka, zahvaljući moćnom Komaričkom vrelu, ali i svojoj najvećoj pritoci Murgavici. Ranije je kupanje na sastavu ove dve reke predstavljalo poseban doživljaj, jer je Lužnica zbog hladnih izvora u Ljuberađi bila ,,led ledena'', a voda Murgavice je zbog toga izgledala i toplije nego što stvarno jeste. Odvođenjem dela vode iz Ljuberađe za Niš, krajem 80-ih godina prošlog veka, situacija se donekle izmenila.

Između dva mosta na Murgavici, u Ljuberađi i Radinjincu, ima tačno 3 km. Put vodi desnom obalom reke, s leve strane puta je Mali sip (najviša kota 760 m), a s desne strane - krajnje padine planine Talambas, na kojima su najizrazitiji vrhovi Golaš (714 m) i Berdujski vis (945 m):

S leve strane puta, nešto bliže Radnijincu, nalazi se česma koju su 1981. godine podigli lovci i meštani ovog sela:

Nadalje na horizontu dominira brdo Sip, koje se nalazi uzvodno od Radinjinca prema Strelcu. Visoko je 765 m:

Posle tačno pola sata hoda od Ljuberađe, našao sam se na mostu na ulazu u Radinjince. Kao i onaj u Ljuberađi, i ovaj most je relativno nov i napravljen je posle velike poplave koja je pogodila ovaj kraj u leto 1988. godine. Ostaci starog mosta su još uvek vidljivi u koritu reke.

Staza pre mosta vodi do jednog lepog i zanimljivog mesta koje sam opisao i u svojoj knjizi i na blogu. Reč je o kanjonu Stolske reke, koji se nalazi između sela Radinjinca i Kambelevca. Neposredno iznad mosta u Radinjincu, Stolska reka se uliva u Murgavicu:

Ranije je bilo nezamislivo da dođem u Radinjince a da ne posetim kanjon Stolske reke. Ovog puta imam pred sobom drugi cilj - Crkvu Svetog Kirika. Nemam predstavu gde se tačno nalazi, ali pretpostavljam da je u ,,gornjem'' delu sela, koji ranije nisam obilazio.

U centru sela su prodavnica, škola i veliki spomenik:

Babušničko selo Radinjince se nekada zvalo ,,Radinjinci'', ali je, poput još nekoliko lužničkih sela, 2008. godine promenilo svoje ime. Naravno da se u svakodnevnoj  upotrebi zadržalo i staro ime ovog naseljenog mesta. U njemu su 2011. godine živela 174 stanovnika, a najviše ih je popisano 1953. - 654. Od tada je broj ljudi koji žive u selu u stalnom padu.

Od jednog starijeg čoveka dobijam informaciju koja potvrđuje moja nagađanja - crkva se nalazi u dolini potoka koji dolazi sa juga (ni sam čovek nije znao da mi kaže njegov naziv) i da bi došao do nje treba da idem putem koji vodi uz njega:

Put je bio veoma blatnjav. Mislio sam da sam u Jalbotini, što se toga tiče, doživeo vrhunac, ali ovo je bilo gore i od toga. Na moju nesreću, sada sam, za razliku od Jalbotine, bio u sportskim patikama.

Crkva Sveti Kirik se nalazi iza poslednjih seoskih kuća, na groblju. Stigao sam do nje nakon 15-ak minuta hoda iz centra sela:

Bilo je evidentno da su radovi na obnovi kvalitetno odrađeni. Nažalost, nisam uspeo da pronađem niti jednu sliku stare neobnovljene crkve. U narednom periodu verovatno predstoje radovi na sređivanju njene unutrašnjosti:

U Ljuberađu sam se vratio istim putem. Za povratak mi je trebalo oko 50 minuta.

Trajanje relacije: oko 3.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: izuzetno interesantno selo Ljuberađa - nekadašnji ekonomski centar lužničkog kraja, lepa dolina Murgavice između Ljuberađe i Radinjinca, obnovljena crkva u Radinjincu

Rizici: blato u Radinjincu

Komentari

Novi komentar