28dec2018 Vojnegovac (crkva u Rakovici, bivša staza za moto-trke i vrelo)

Vojnegovac je selo koje obitava na obodu jugoistočnog dela Pirotskog polja. Posetio sam ga posle dosta vremena jednog oblačnog zimskog jutra i uverio se da je dobrostojeće u odnosu na većinu sela u pirotskoj opštini.

Na putu do Vojnegovca doživeo sam i jedno neprijatno iznenađenje. Naime, u toku svojih prolazaka magistralnim putem od Pirota, najčešće prema Dimitrovgradu ili dolini Jerme, nisam primetio da je za ovo selo napravljeno novo skretanje. Poštujući putokaz, isključio sam se sa magistrale i ubrzo shvatio da sam pogrešio jer ovaj put, bar za sada, ne vodi dalje od železničke pruge:

Upozorenje nadležnima da ovakve stvari ne treba da se dešavaju i zbunjuju putnike, a nadam se da će novi i kraći put do Vojnegovca uskoro biti gotov, jer postojeći nije u najboljem stanju.

,,Pravo'' skretanje za Vojnegovac je oko 1.5 km dalje:

Posle prelaska neobezbeđenog pružnog prelaza, zastao sam na nekih 500 m od ovog skretanja u naselju Rakovica. Ne bih rekao da je u pitanju mahala sela Vojnegovca, već da je reč o vikend-naselju koje se nalazi u njegovom ataru.

Želja mi je bila da obiđem obližnju crkvicu. Udaljena je par stotina metara od asfaltnog puta i može se videti levo od njega na jednom brežuljku.

Put je blatnjav, a prelazi se most preko potoka čiji sam izvor posetio malo kasnije. Bio je bogat vodom, što me obradovalo. Ovaj put produžava za naselje Belo Polje na magistralnom putu, a za crkvicu se skreće gore desno.

Crkva u Rakovici je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. Na krstu ispred nje je godina izgradnje - 1921.

Ulaz u crkvicu je bio zaključan, a kako izgleda njena unutrašnjost možete videti na sledećoj fotografiji koju sam napravio u februaru 2013:

Posle obilaska crkve u Rakovici nastavio sam putem do centra Vojnegovca. Ta razdaljina iznosi oko 2 km. Vojnegovac se nalazi u podnožju planine Padež, udaljen je od grada oko 13 km i po poslednjim podacima iz 2002. imao je 270 stanovnika. Naravno da ih je nekada bilo dosta više. Susedna sela su Petrovac, Sukovo, Jalbotina i Belo Polje.

Stariji nazivi sela su Vojnegovce i Vojnegovci. To je navodno mesto gde se nekada doselio neki Vojnego, a postoji i tumačenje da je Vojnegovac dobio svoje ime i zbog svoje strategijske važnosti - ,,vojno mesto''.

U centru sela, gde sam ostavio auto, nalaze se spomenik palim borcima i veliki zadružni dom, u okviru koga još uvek radi prodavnica:

Odavde sam peške krenuo ka južnom delu sela. Uzput nisam mogao da ostanem ravnodušan kada sam prolazio pored stare seoske škole:

Ubrzo sam se našao na kraju sela, gde se završava asfalt i nastavlja klasičan seoski put do cilja moje relacije - nekadašnje staze za moto trke i Vojnegovačkog vrela. Put vodi u pravcu Draganovog vrha na planini Padež (894 m). Njena najviša kota je Drenova glava sa 988 m visine.

Odavde je na suprotnu, severnu stranu lep pogled na planinu Vidlič:

Posle petnaestak minuta hoda od centra sela (oko 1.5 km) naišao sam na raskrsnicu. Odmah desno iznad nje je bivša staza za moto-trke, a levo se produžava za vrelo:

 

Poslednji put sam na ovom mestu bio pre skoro šest godina i tragovi postojanja staze za moto-trke su se još više izbrisali:

Na sledećim slikama možete da vidite kako je ovo mesto izgledalo u maju 2011, kada sam tu bio sa svojom ćerkom, u divnoj prolećnoj šetnji od sela. Tada je priča o organizaciji moto-trka još uvek bila aktuelna, a mislim da se od te godine trke u moto-krosu na stazi pored Vojnegovca više ne održavaju. Iste godine, stazu i njenu okolinu zahvatio je požar, a njegovi tragovi su vidljivi i danas.

Ovo mesto je nekada u letnjim mesecima bilo izuzetno popularno. Trkama motora prisustvovalo je po nekoliko hiljada ljudi iz cele Srbije, a rezultati su se bodovali za Šampionat države. Organizator trka je bio AMK Kostić iz Pirota. Učestvovali su takmičari iz zemlje i okolnih zemalja, a Pirot je imao svoje ljubimce u Vladi i Marku Kostiću. Ostaće zapamćena uzbudljiva nadmetanja našeg Vlade Kostića sa Gaborom Sagmajsterom iz Subotice, višestrukim prvakom države u moto-krosu i od 2008. stalnim učesnikom čuvenog Dakar relija.

U setnom raspoloženju, obuzet sećanjem na neka lepa prošla vremena, produžio sam putem ispod staze u pravcu Vojnegovačkog vrela. Uzput se prelazi isti onaj potok koji protiče nedaleko od crkve u Rakovici, a koji jugoistočno od Vojnegovca gradi pitomu dolinu.

Vojnegovačko vrelo je odavde udaljeno svega par stotina metara i nalazi se sa desne strane puta. Nije ga lako locirati jer se površina vode skoro i ne vidi od rastinja:

Vrelo je prilično izdašno i udaljeno je od centra Vojnegovca manje od 2 km.

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: relacija od sela Vojnegovca do nekadašnje staze za moto-kros i vrela predstavlja izuzetno prijatnu šetnju

Rizici: loše obeleženo skretanje za Vojnegovac sa magistrale prema Dimitrovgradu, neobezbeđen pružni prelaz, blato

Komentari

Novi komentar