21feb2021 ,,Rupa'' ispod Planinarskog doma

Prvobitni plan za vikend je bio drugačiji, ali su ga promenile vremenske (ne)prilike. Posle mnogo ružnih i tragičnih vesti, trebalo je slobodno vreme provesti na nekom lepom mestu u prirodi. Za početak Planinarski dom, nekada najomiljenije pirotsko izletište, smešteno na planini Vidlič, na oko 13 km od centra grada.

Iako su ga poslednjih godina, po interesovanju turista, pretekla neka atraktivnija mesta (Sukovski, Poganovski i Temački manastir, Vrelo, Kozji kamen, Slavinjsko grlo, vodopad Tupavica), Planinarski dom je ostao pojam za ,,izletište'' među Piroćancima. Nalazi se na oko 1030 m nadmorske visine:

Nekadašnji hotel ,,StarA'', u vlasništvu Nikole Mirotića, proslavljenog košarkaša ,,Barselone'', čeka zajedno sa nama neka bolja vremena i realizaciju najavljenih ambicioznih projekata:

Za Planinarski dom se vezuju i počeci skijanja u Pirotu. Mnogo ljudi, pripadnika različitih generacija, ovde je napravilo svoje prve korake na skijama. Tog jutra, kada sam se ja našao na Planinarskom domu, nije bilo skijaša:

Kod bivšeg planinarskog doma ,,Midžor'' krenuo sam stazom naniže, kroz bukovu šumu, ka ,,Rupi'', nekada popularnom mestu gde se nalazila druga skijaška staza:

Spuštam se u dolinu koja je osamdesetih godina prošlog veka vrvela od skijaša svih uzrasta:

Lep je pogled na Planinicu (1233 m), iznad Planinarskog doma, Crni vrh (1152 m) i dolinu Dobrodolske reke. Selo Dobri Do je udaljeno vazdušnom linijom oko 5 km na zapad:

Ispred mene je rid na kome se nalaze Kozji kamik i Tepavac, mesta sa visinom do 900 m. Prema njima me vodi put:

Ovaj put vodi dalje niz dolinu u pravcu Dobrog Dola. Na ovom mestu sam bio poslednji put u decembru 2011, sa svojom ćerkom. Pogled ka jugu i jugozapadu:

Ja se polako vraćam ka mestu odakle sam pošao, ali ne istim putem već grebenom. Bolji pogled na sever, ka Dupnom kamenu i Kitki, onemogućava mi drveće. Jedino sa pojedinih isturenijih tačaka mogu bolje da vidim ova lepa mesta na bočnom vencu Vidliča koji se naziva Del.

U želji da imam što lepši pogled, moram da budem maksimalno obazriv - severna strana rida predstavlja gotovo vertikalni odsek koji se spušta u ambis. Duboko u dnu doline je začetak glavnog dela Dobrodolske reke. Tamo se nalaze brojne napuštene pojate do kojih se nekada dolazilo putem koji je povezivao Dobri Do i prevoj Vzganicu.

Planinarski dom mi je sve bliži:

Sada pratim jedan drugi šumski put i izlazim kod najnižeg dela ski-staze na Planinarskom domu:

Činim još jedan veći napor i vraćam se do mesta odakle sam krenuo u obilazak okoline Planinarskog doma. Kružna šetnja je trajala oko 40 minuta.

Nakon Planinarskog doma obišao sam još jedno fantastično mesto. Čitajte o tome na stranicama bloga za par dana.

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: prelepo izletište sa ski-stazom na Planinarskom domu koje je privlačno u bilo koje doba godine; veliki turistički potencijal Pirota koji bi u narednom periodu trebalo da bude potvrđen izgradnjom novog hotela

Rizici: severna padina Kozjeg kamika (nije u pitanju obližnji čuveni vidikovac Kozji kamen!) predstavlja pravu provaliju pa treba biti oprezan

Komentari

Novi komentar