11apr2021 Izlet do Pametnika (Dimitrovgrad)

Poslednji put sam na ovom vidikovcu iznad Dimitrovgrada bio 28. oktobra 2018, sa svojim kolegama. To je bila moja prva relacija koju sam opisao na blogu ,,Pirotski kraj''. U međuvremenu, za dve i po godine, bilo ih je tačno 150. Sada sam ovo lepo i zanimljivo mesto obišao sa članovima svoje porodice. Saški, Dunji i meni su se pridružili i moja sestra Ivana, zet Darko i... jazavičar Doni.

Polazak ispred stacionara u Jokšinoj mali, u severnom delu Dimitrovgrada, ispod velikog vijadukta na auto-putu:

Do Pametnika, spomen-kosturnice na Neškovom brdu, treba doći obilaznim putem. Ispod samog vijadukta skrećemo levo na zemljani put. Ovde se nalazi prva od ukupno dve česme na putu do Pametnika:

Prolazak ispod auto-puta i skretanje levo, do mesta na kome se nalaze tri crkvice:

Kratko obilazimo ovo sveto obredno mesto. Najpre najstariju Crkvu Svete Trojice:

Zatim Crkvu Svete Petke:

...i na kraju najmanju crkvicu, posvećenu Svetom Mini. To je u stvari paraklis - crkvica prislonjena uz glavnu crkvu:

Vraćamo se na put za Pametnik. Put sada vodi istočnom stranom Neškovog brda uz blag ali konstantan uspon:

Pogled na Beleš i Željušu:

Posle objekta protivgradne zaštite, put povija desno - na istok:

U laganom tempu, nakon tačno sat vremena stižemo do Pametnika, spomenika podignutog 1887. godine, simbola besmislenog Srpsko-bugarskog rata u jesen 1885:

Posle neuspeha srpske vojske u bici na Slivnici, njene jedinice su se povukle na zapad. Na brdu Neškovo iznad Caribroda ostala su dva pešadijska puka i jedna baterija. U napadu bugarske vojske 24. novembra 1885. godine došlo je do borbe prsa u prsa. Do kraja dana srpske trupe su se povukle ostavljajući na bojištu 49 svojih i 58 bugarskih ratnika koji su smrtno stradali.
Dve godine nakon bitke, po naređenju bugarskog pukovnika, komandanta tadašnjeg Caribrodskog garnizona, podignuta je spomen-kosturnica u koju su položeni posmrtni ostaci ratnika obe zaraćene države. Mesto je dobilo ime po bugarskoj reči za ,,spomenik'' - ,,pametnik''.

Moje društvo je prvi put ovde, a meni je ovo četvrti dolazak na kotu 678 na kojoj se nalazi spomenik. Sa ovog mesta je fenomenalan pogled na Dimitrovgrad i na granični prelaz Gradinu, prema Bugarskoj:

Trajanje relacije: oko 2h (od polazne tačke u Dimitrovgradu), oko 3h (sa polaskom iz Pirota)

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: sjajan vidikovac iznad Dimitrovgrada do koga vodi solidan i obeležen makadamski put; uzput treba posetiti mesto na kome se nalaze tri crkvice

Rizici: vetar

Komentari

Novi komentar
Jameselofe
<a href=https://lordfilmhd.cc>сайт для взрослых с эксклюзивным контентом film</a>