18apr2021 Lužnički vodopadi Babatal (Berduj) i Ripalo (Grnčar)

U opštini Babušnica postoji nekoliko većih i mnogo manjih vodopada. Većina njih je aktivna samo u ovom delu godine, nakon topljenja snega i obilnih kiša. Prošle godine sam u ovo vreme obišao vodopad Babatan, u okolini Dučevca, nedavno Ropot, na granici babušničke i gadžinhanske opštine, a sada sam za samo jedno prepodne, sa svojim školskim drugom Baticom, posetio dva izuzetno atraktivna vodopada - Babatal i Ripalo.

Od Ljuberađe krećemo naviše, ka selu Berduj. Vreme je loše, kiša pada bez prestanka. Da bi manje pokisli, odlučujemo da oko 3 km rastojanja do ulaza u Berduj, pređemo automobilom. Na taj način brzo savladavamo visinsku razliku od oko 270 m. Put je asfaltni i solidnog kvaliteta - uzan, sa par oštrih krivina i konstantnim usponom:

Na većoj visini su i vremenski uslovi drugačiji. Magla nam onemogućava pogled na dolinu u kojoj se selo nalazi i na kraj u koji idemo. Ovde sam treći put u svom životu. Prvi put ne produžavam dalje glavnim putem prema selu Leskovici, već pre mesta gde prestaje asfalt skrećemo desno na put koji vodi kroz selo:

Kada sam u članku od 2. oktobra 2020. pisao o Berduju i Leskovici, obećao sam sebi da ću, kada se sledeći put nađem u ovom kraju, potražiti vodopad Babatal ili Babatalo (kako ga neki zovu). Sada ispunjavam svoje obećanje. Kroz prvi deo sela prolazimo bez zadržavanja:

Prolazimo pored jednog zanimljivog spomenika i spomen-česme:

Nailazimo na neobičnu seosku školu. Nije smeštena u nekoj posebnoj zgradi već u običnoj kući:

Zatim prelazimo preko dva potoka. Dolina u kojoj se nalazi selo Berduj se zove Zli dol i voda se u nju sliva sa različitih strana. Drugi potok je jači i nakratko smo bili u nedoumici da li produžiti dalje ili vodopad Babatal potražiti upravo na njemu. Od Saše iz Babušnice dobijamo precizna usmerenja i nastavljamo dalje putem:

Pošto smo od skretanja na ulazu u selo prešli otprilike 3 km, i za to utrošili oko 55 minuta, dolazimo do dela sela gde se put završava. Ovde se nalazi važan orijentir, a to je kuća roze boje. S leve strane njene ulazne kapije je izvor sa vodom, a tu počinje stazica koja se strmo spušta ka mestu gde se nalazi vodopad koji tražimo. Huk vode odaje njegovo prisustvo i nemoguće je promašiti ga:

Vodopad Babatal se nalazi u šumi, u lepom okruženju, ali je teren vrlo strm i čini ga teško pristupačnim:

Strmina i mokro, klizavo lišće su nas odvratili od ideje da se spustimo u dolinu i vodopadu priđemo s njegove donje strane. Zanimljivo je da neposredno iznad Babatala, na dve odvojene desne pritoke potoka na kome se on nalazi, postoji još nekoliko vodopada i slapova od kojih su neki viši od samog ,,glavnog'' vodopada. Upravo ovi potočići su aktivni samo u ovo doba godine, a i pored svoje visine, nisu toliko atraktivni zbog manje količine vode i uskog vodenog mlaza:

Prezadovoljni onim što smo videli, vratili smo se istim putem do ulaza u selo. Naša pešačka avantura je trajala tačno dva sata. Dosadna kiša i pravo jesenje vreme nisu uspeli da je pokvare.

Spustili smo se kolima do Ljuberađe i na raskrsnici u centru sela skrenuli levo, ka Vlasotincu i Leskovcu. Posle pređena 4 km, stali smo na ulazu u selo Grnčar, na mestu gde se Linovska reka ili Linovšnica uliva u Lužnicu. Odavde sam u januaru prošle godine sa Milanom išao u obilazak obližnjeg arheološkog nalazišta na Kulištu. Mesto je udaljeno od Babušnice oko 9 km i 34 km od Pirota:

Sada Batica i ja pratimo stazu koja vodi desnom stranom Linovšnice:

Do vodopada Ripalo nema više od 500 m od asfaltnog puta i mi smo to rastojanje prešli za svega pet minuta. Neposredno pred vodopad staza prelazi na levu obalu rečice. Prvi utisak je bio izuzetan i vodopad nas je oduševio svojom snagom i lepotom:

Linovšnica, rečica na kojoj se nalazi ovaj vodopad, bila je izuzetno bogata vodom. Njeno izvorište odlično poznajem. Nalazi se nekoliko kilometara uzvodno, na kraju sela Linova, do koga sam uvek dolazio iz Ljuberađe. To je prelepo Linovsko vrelo. Između Linova i Ljuberađe, Linovšnica pravi zaokret i nastavlja da teče kroz teško prohodan kanjon, upravo do mesta na kome se nalazi vodopad Ripalo i dalje do svog ušća u reku Lužnicu.

Trajanje relacije: oko 4h

Zahtevnost relacije: srednja (3/5)

Karakteristike: izuzetno lepa relacija koju je najbolje obaviti u ovo doba godine; poseta prelepim vodopadima koji se dosta razlikuju po konfiguraciji terena gde se nalaze i po svojoj pristupačnosti

Rizici: nema markacija i usmerenja; vodopad Babatal u okolini sela Berduja je daleko teže dostupan, a sam vodopad je prilično nepristupačan i treba biti obazriv u njegovoj neposrednoj okolini

Komentari

Novi komentar