30apr2021 Bogorodičina crkva u knjaževačkoj Donjoj Kamenici

Jedno prelepo mesto morate posetiti kada sledeći put iz Pirota putujete ka Knjaževcu. Mi smo ga obišli na proputovanju kroz istočnu Srbiju. Da budem iskren, do skora nisam znao da se takvo mesto nalazi na nekoliko stotina metara od puta kojim sam ranije često prolazio.

Donja Kamenica je knjaževačko selo koje je udaljeno oko 52 km od Pirota i 13 km od Knjaževca. Već sa puta, pred skretanje za selo, vidi se njegova atrakcija, koja privlači sve više turista, i to ne samo iz Srbije, već i iz susedne Bugarske:

Nakon skretanja sa glavnog puta, prelazi se most na Trgoviškom Timoku:

Za tili čas smo bili u centru sela:

Na prvi pogled je jasno da je Donja Kamenica nekada bilo veliko i značajno selo. Broj stanovnika je pao sa 1169, 1948. godine, na 360, koliko ih je bilo po popisu iz 2002. Nalazi se na levoj obali Trgoviškog Timoka, na oko 290 m nadmorske visine. Od Kalne je udaljena oko 14 km.

Bogorodičina crkva potiče iz prve četvrtine XIV veka. Pod zaštitom je Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja. Relativno je malih dimenzija, ali veoma zanimljive i neobične arhitekture:

Smatra se zadužbinom nepoznatog bugarskog vlastelina. Pripada pozno-vizantijskoj arhitekturi, sa elementima romano-gotske arhitekture. Obnovljena je 1958. godine.

Podjednako je interesantna unutrašnjost crkve, sa dobro očuvanim živopisom, koji su u drugoj polovini XIV veka oslikala dva slikara:

Crkva nas je oduševila svojom lepotom jer je neobično slikovita i koloritna. Oduševljenje je bilo još veće dva dana kasnije, kada smo njenu maketu videli u Parku maketa, pored Despotovca, u drugom delu Srbije, pored maketa Studenice, Žiče, Sopoćana, Manasije.... Zasigurno, predstavlja dragulj u ionako bogatoj turističkoj ponudi opštine Knjaževac.

Trajanje relacije: oko 3h (računato sa polaskom iz Pirota)

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: fantastično mesto i ,,must see'' lokacija koju morate obići, imaćete utisak da se nalazite na zapadu Evrope, a ne u jugoistočnoj Srbiji

Rizici: put od Pirota prema Knjaževcu je pun krivina i deonica sa lošim asfaltom

Komentari

Novi komentar