22may2021 Zajednica (Ponor)

Prošle subote sam iskoristio lepo vreme da na brzinu skoknem do jednog mesta u okolini Pirota gde odavno nisam bio. Pre desetak i više godina sam češće odlazio tamo, naročito baš u ovo doba godine, i voleo da berem pečurke i livadsko cveće. Kraj se nalazi severozapadno od sela Ponora, na padinama Crnog vrha, i naziva se Zajednica.

Kolima mi je trebalo svega 15 minuta da stignem do mesta na putu za Ponor odakle se dalje ide peške. Skretanje je udaljeno oko 8.5 km od moje kuće u pirotskom naselju Barje i nalazi se oko 2 km pre Ponora. Ne pominjem ga prvi put na svom blogu. Odatle sam ranije nekoliko puta išao do prelepe doline Sedlar, na granici pirotske i belopalanačke opštine, poslednji put u leto 2018.

Zemljani put vodi ukoso u odnosu na asfaltni prema Ponoru, u pravcu severozapada i padina pomenutog Crnog vrha (890 m). Delimično je bio blatnjav i razrovan delovanjem vodenih bujica:

Nekada je ovaj put vodio obodom velike plantaže višanja, po kojoj je čitav kraj bio poznat. Višanja više nema, zamenila ih je pšenica:

Zatim put ulazi u retku šumicu. Posle pređenih 1.5 km, dolazim do račvanja puteva. Desni put produžava za Sedlar i on je od ovog mesta udaljen oko 4.5 km ili sat vremena hoda. Da bih stigao na željeno mesto ja nastavljam levim putem:

Od momenta kada sam napustio auto prošla su 20 minuta. Našao sam se na rubu prelepe livade u mestu Zajednica. Prošlo je puno vremena od mog poslednjeg dolaska na ovo meni drago mesto. Nije mi preostalo ništa drugo nego da livadu prehodam uzduž i popreko:

Oduševila me zelena, sočna trava. U njoj sam, kao nekada, pronalazio čeljadinke, divlje jagode i majčinu dušicu. Prvi put sam ovde bio sa društvom u maju 2001. Tada smo praktično po kiši brali čeljadinke. Krajolik se u poslednjih desetak godina malo izmenio, ali je velika livada ostala podjednako lepa.

Posebno me fascinirala jedna biljka, za koju sam i pretpostavljao da ću je naći u ovo doba godine. To je divlji božur. Po njemu sam i upamtio ovo mesto. Najpre sam njegove jarko crvene cvetove primetio na samoj livadi:

...a zatim i u šumi u koju me odveo put sa najnižeg dela livade:

Moram da priznam da ih u ovakvom broju nisam viđao često u okolini Pirota. Put je ubrzo napustio šumu i krenuo da vijuga preko nekih novih livada, južno od one velike u Zajednici. Nisam želeo da se vraćam putem kojim sam došao, već da ,,zatvorim krug''. Dvadesetak minuta mi je bilo potrebno da stignem do puta za Ponor:

Na put sam izašao na mestu koje se nalazi oko 500 m pre ulaska u selo Ponor. Skretanje prikazano na sledećoj fotografiji može da posluži kao drugi način dolaska do velike livade, ali moram da naglasim da se puteljak, koji se odvaja od glavnog puta, ubrzo gubi.

Meni nije preostalo ništa drugo nego da se do auta vratim putem prema Pirotu. Valovita deonica je duga oko 1.5 km i meni je trebalo 20 minuta da je pređem. Uzput sam prošao pored objekta i malog jezerca koje za svoje potrebe koriste vlasnici velikog poljoprivrednog gazdinstva, nekadašnje plantaže višanja:

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: prelepa livada u Zajednici, koja je najlepša u proleće, kada možete da berete pečurke i livadsko cveće; posebno obeležje ovog mesta predstavlja divlji božur koga u maju i junu možete pronaći na samoj livadi i u šumarku ispod nje (moja je preporuka da učinite ono što sam i ja - da ga ne berete već da samo uživate u njegovoj lepoti)

Rizici: veliku livadu ćete pronaći sledeći moja uputstva, ali se pripremite i na moguće lutanje pustim krajem jer nema nikakvih obeležja, kao ni vode za piće; zemljani put nakon kiša zna da bude veoma blatnjav

Komentari

Novi komentar